Világgazdaság

Lakner: "Minden választókerületben a Fidesz az esélyes"

Lakner Zoltán vezető politikai elemző nem hiszi, hogy lesz olyan módszer, amit kihagynának a pártok a 2010-es választási küzdelem során.

Az elmúlt évek kampányai nem ígérnek sok jót. A Fidesz kényelmesnek tűnő előnye ellenére negatív kampány várható? – kérdezte a sonline.hu Lakner Zoltánt, a Vision Politics vezető elemzőjét.

A negatív kampány nem magyar betegség, mindenhol része a választási hadjáratnak az ellenfél üzeneteinek és személyének lejáratása. Persze nem mindegy, hogy valakit rágalmaznak, vagy valódi kétes ügyeket tárnak fel vele kapcsolatban.

Magyarországon a politikai élet egyik legfőbb jellemzője egymás hitelességének kétségbe vonása, így sajnos nem hiszem, hogy lesz olyan módszer, amit kihagynának a pártok a küzdelem során.

Fidesz, MSZP, Jobbik lesz a három befutó 2010-ben?

– A júniusi tapasztalatok alapján nem írnám le az MDF-et sem.

– Sikerülhet az újrázás a civil Gyeneseinek, amikor még a kis pártok – SZDSZ, MDF – sem jutna a Parlamentbe, ha most vasárnap választanánk?

– Mivel Gyenesei István erősen elköteleződött a Gyurcsány-korszak mellett Gyurcsány Ferenc utolsó kormányának tagjaként, így a Gyurcsány-éra népszerűtlensége alól sem vonhatja ki magát. Indulási pozíciója nyilván annyiból kedvezőbb, hogy van saját, Gyurcsánytól és az MSZP-től függetlenül felhalmozott politikai tőkéje.

Mindazonáltal ha a somogyi kampány az előző (akkor már) nyolc év megítéléséről fog szólni, akkor minden MSZP-vel szövetkező politikus hátrányból indul. Ha akár a szocialisták, akár helyben Gyenesei más jelentőséget tudnak tulajdonítani a választásoknak, vagy meg tudják változtatni kormányzásuk megítélését, javulhatnak az esélyeik. Összességében e pillanatban minden egyéni választókerületben a Fidesz a fő esélyes.

választások 2010 Somogy ygenesei i9stván Lakner Zoltán