Világgazdaság

Létszám kérdése

Két tűz közé szorult Afganisztán ügyében Barack Obama. Tábornokai az Afganisztánban harcoló csapatok létszámának jelentős bővítését követelik, miközben alelnöke, Joe Biden a már ott lévő alakulatok egy részét is hazahozná, és helyettük robotrepülőgépekre bízná a tálibok és az al-Kaida bázisainak pusztítását. Az amerikai közvélemény inkább az utóbbi változatot díjazná: egy friss felmérés szerint a lakosság 51 százaléka ellenzi további katonák kiküldését, és csupán 44 százalék támogatná azt. A katonai szakértők legtöbbje irreálisnak tartja a Biden-féle „robotháborús” ötletet, rámutatva: helyszíni felderítés és támogatás nélkül csak a civil áldozatokat lehet garantálni, a katonai eredményeket nem.

Az amerikai elnök alighanem igyekszik kompromisszumos megoldást találni. Kevesebb katonát küld Afganisztánba annál a harmincezernél, amennyit a tábornokok kérnek, és mindent megtesz azért, hogy siettesse a kabuli kormányerők kiképzését, megerősítését. Merthogy nyilvánvalóan náluk van a hosszú távú rendezés kulcsa: vagy sikerül amerikai segítség nélkül is kordában tartaniuk a lázadókat, vagy egész Afganisztán az iszlamista lázadók ellenőrzése alá kerül.

Obamának sürgősen, lehetőleg napokon belül választania kell a stratégiai alternatívák közül. Már csak azért is, mert a bizonytalanság napról napra tovább lohasztja a NATO-szövetségesek egyébként sem túltengő harci kedvét. TG

Suchman Tamás A Monetáris Tanács kamatdöntései A szerkesztő ajánlja Videoton Toyota A munka világa Székely Tamás Wall Street Mol metro kereskedelmi kft. CIB Bank Zrt.