Világgazdaság

Még több akkreditált klaszter

Tovább bővült az akkreditált innovációs klaszterek köre, bekerült a csapatba a Biomassza Hasznosítási Klaszter is. Így már 17 hazai klaszter tudta teljesíteni a Pólus Program akkreditáció elvárásait.

A Biomassza Hasznosítási Klaszter a dél-alföldi régió természeti erőforrásaira építi terveit. Gyakorlatilag a biomassza innovatív technológiákon alapuló hasznosítását tűzte ki célul a vállalati növelése révén. Ezt a biotechnológiai innovációk alkalmazásával (például gumitermékek és lucernapellet gyártásának bővítésével) és importkiváltó új ágazatok (zöldáram és biotrágya granulátum) fejlesztésének előmozdításával szeretné elérni.

Azzal, hogy most elnyerte az Akkreditált Innovációs Klaszter címet, további támogatási lehetőségek nyíltak meg a huszonegy tagú szakmai összefogás előtt.   Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)gazdaságfejlesztési programjaiban jelenleg három olyan pályázat is van, amelyek kizárólag az akkreditált klasztereket támogatják. Ezek a GOP-2009-1.2.1, KMOP-2009-1.1.3/A; GOP-2009-1.3.1/B kódszámmal meghirdetett pályázati felhívások, amelyeknél minimum 250 millió, maximum 1,5 milliárd forint támogatást lehet nyerni.

A pályázatokat 2010. augusztus 30-ig pályázhatnak az akkreditált klaszterek, illetve azok tagvállalatai.

Pólus Program ÚMFT KMOP