Világgazdaság

Megalázzák az almatermelőket az átvételi árral - Rohadjon meg a fa alatt

Somogy - Inkább hagyják lepotyogni a somogyi almatermelők a termést, mert nevetségesen alacsony az ára, mindössze tizenegy forintot kínálnak kilójáért.

A somogyi almatermelők egy része azon gondolkodik, jövőre már nem metszi meg, és nem permetezi le a gyümölcsfákat. A termés pedig rohadjon meg a fa alatt. Az elkeseredés kiváltó oka a nevetségesen alacsony ár - írja a SONLINE.

– Ezt így nem lehet tovább csinálni – mondta Kerti Lajos, a kiskorpádi Kerti Kft. tulajdonosa. – Bár még csak néhány gazda kezdte szedni a gyümölcsöt, lassan indul a szezon, de a tizenegy forintos felvásárlási ár már többeknél kiverte a biztosítékot. A tizenegy forintért fel is kell vinni Pestre.

Ha a kilónkénti költségeket levonjuk, jó, ha egy kiló almán három-négy forint marad tisztán. A szilvával meg úgy jártunk, hogy mire beérett, a konzervgyár leállt. Ez a gyümölcstermesztés megcsúfolása. Léalmának veszik csak át. Akinek nincs tárolási lehetősége, kénytelen odaadni.

A termelőknél a meleg és a szárazság is gondot okozott. Az alma szinte ráégett a fára.

– Agyoncsökött, napégett almát képtelenség leszedni, lerázni – mondta Kerti Lajos. – Már több termelő is szólt nekem, hogy inkább ott hagyják, ennyiért nem szedik le. A teljes katasztrófa szélén állunk. Nem tudjuk máshova szállítani, mert a dunántúli termelőknek csak Pesten van feldolgozójuk.

A cikk itt folytatódik

SONLINE-->

átvételi ár alamtermelő Somogy