Világgazdaság

"Megőrülnek" az emberek a WiFi nyomtatóért

Rekord mennyiségű wireless (WiFi) nyomtatót adtak el az utóbbi időben: 135 százalékkal nőtt az arány 2008-ban az előző évhez képest. Ráadásul 2007-ben az összes eladott tintasugaras nyomtatóknak csupán négy százaléka volt vezeték nélküli eszköz, 2008-ban már 10 százaléka. 2009. januárjában pedig a tintasugaras nyomtatók teljes piacának 16 százalékát vezeték nélküli nyomtatók tették ki. A Lexmark szerint e siker oka abban rejlik, hogy a technológia egyszerű, mobil, megosztható, gazdaságos és környezetbarát, miközben a vezetékes nyomtatóknál megszokott minőséget és teljesítményt nyújtja.

A GfK kutatóintézet tavaly decemberi adatai szerint Nyugat-Európában a laptopok eladása 41%-kal növekedett 2008-ban, azaz több mint öt és fél millió darabot adtak el Európa nyugati felében. Nem meglepő, hogy sokan inkább laptopot vásárolnak. Praktikusak, könnyen kezelhetők, kis helyen elférnek, és már az áruk is megfizethető – bár az asztali gépeknél még mindig drágábbak lehetnek. Ráadásul a Wi-Fi elterjedésével az utóbbi években a mobilitás az életünk részévé is vált.

A laptop az üzleti szférában is hódít. Pár éve még csak a topmenedzserek használták, mára viszont az utazó üzletemberek, a távmunkában dolgozók nélkülözhetetlen munkaeszköze, mindenki laptopot használ, akinek munkához hasznos vagy éppen elengedhetetlen a mobilitás.
 
Új korszak a nyomtatásban: WiFi

A laptopok eladásának megugrása, a WiFi technológia elérhetősége, valamint a vezeték nélküli hálózatok egyre szélesebb körű elterjedése világszerte lehetővé tette, hogy a nyomtatásban is egy új korszak köszöntsön be.

A GfK adatai szerint a vezeték nélküli (WiFi) nyomtatók egyre keresettebbek a piacon: eladásuk rekord méreteket öltött, 135%-kal többet adtak el 2008-ban, mint az előző évben: 2007-ben az összes eladott tintasugaras nyomtatók 4 százaléka volt vezeték nélküli eszköz, 2008-ban már 10%-a. 2009. januárjában pedig a tintasugaras nyomtatók teljes piacának 16%-át vezeték nélküli nyomtatók fedték le. 2009 végére akár az egyharmados piaci részesedést is elérhetik.
 
Mi az oka ennek a sikernek?

A válasz egyszerű: a vezeték nélküli nyomtatás tökéletesen illeszkedik a fogyasztók elvárásaihoz és igényeihez. E technológia egyszerű, mobil, megosztható, gazdaságos és környezetbarát, miközben a vezetékes nyomtatóknál megszokott minőséget és teljesítményt nyújtja. 
 
Öt érv a vezeték nélküli nyomtatás mellett

1. megosztható
Akár az irodában vagyunk, akár otthon, a WiFi technológiának köszönhetően a hálózat minden felhasználója egyetlen nyomtatót használhat, mely nemcsak biztonságos nyomtatásra, hanem fénymásolásra és digitalizálásra is alkalmas. Mivel a WiFi nyomtatók ára jelentősen csökkent, így beszerzésük sem terheli meg nagyon a pénztárcánkat, illetve a cég IT-költségvetését.

2. egyszerű
A nagy nyomtatógyártó cégek telepítési útmutatót is adnak a géphez, ezért a Wi-Fi csatlakoztatása és beállítása egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A legtöbb vezeték nélküli megoldás kompatibilis az internetszolgáltató által biztosított vezeték nélküli modulokkal. Néhány kattintás, és a laptop máris hozzá van kapcsolva a nyomtatóhoz. A vezeték nélküli hálózatot sokkal könnyebb beállítani, mint a vezetékeset, hiszen nincs más teendőnk, mint lépésről-lépésre követni a telepítési útmutató utasításait.

3. kötetlen
A Wi-Fi technológia segítségével távolról (Lexmark nyomtatóval akár 90 méterről) is küldhetünk feladatot a nyomtatóra – ha laptopot használunk, ez ideális megoldás. Az irodában nyomtathatunk a tárgyalóból vagy a szobánkból, otthon ugyanígy: nem kell a nyomtató közelében maradnunk, küldhetünk nyomtatást a nappaliból, a hálószobából – vagy bármelyik helységből.



4. zöldebb
Akár otthon, akár az irodában vagyunk, a WiFi technológia segítségével mindannyian egyetlen nyomtatót használunk, így a nyomtatás kevésbé terheli környezetünket: csökken az energiafelhasználás, és amikorra az eszköz teljesen elhasználódik, jóval kevesebb hulladékot jelent majd. 

5. teljesítmény
A vezeték nélküli nyomtatók sebessége és minősége (55 Mb/sec) megfelel az USB kábellel csatlakoztatott nyomtatókénak, és ez független a hálózati jel erősségétől. A biztonság és a megbízhatóság tekintetében sem maradnak el a vezetékes nyomtatóktól, egyszerűen WEP, WPA, vagy WPA2 jelszóval lehet hozzáférni a nyomtatószerverhez.
 
A WiFi technológia szabadságot, kényelmet és hatékonyságot kínál, – ez magyarázza térhódítását is. A laptopok és a vezeték nélküli routerek után a vezeték nélküli nyomtatás  is készen áll arra technikailag, hogy bizonyítson és meggyőzze a felhasználókat.

laptop wifi-nyomtató nyomtatás router Wifi