Világgazdaság

Olcsó napenergiát állítana elő a Google

A Google közölte: olyan tükörfejlesztési eljáráson dolgoznak, amely akár negyedével csökkentheti a napenergiával hőt előállító telepek költségeit.

A Google a nap-hő energia területén szeretne jelentős fejlesztéseket életbe léptetni. a technológia lényege, hogy a Nap sugarait egy speciális tükörrel összegyűjtik, majd azt egy anyagra vetítik, amely felmelegszik, gőzt termel, ami egy turbinát forgat - jelenti a Yahoo Tech.

A Google energia cárja, Bill Weihl a Reuters globális energiaügyi csúcstalálkozóján közölte: olyan, nagyobb teljesítményű tükrök fejlesztésén dolgoznak, amelyek akár negyedével csökkenthetik a napenergia-termelés költségeit.

Weihl számításai szerint tipikus esetben egy watt előállításának költsége 2,50-4 dollár. Így egy 250 megawatt teljesítményű erőmű 600 millió és 1 milliárd dollár között mozog. Egy kilowattóra áram ára így 12-18 cent. A Google azt reméli, hogy néhány hónapon belül használható technológiával állhat elő.

 A vállalatnak ezért fel kell gyorsítania a tükrök tesztelését, hogy a több évtizedes sivatagi működést szimulálja. Weihl leszögezte: néhány éven belül olyan, tömeggyártásra alkalmas rendszert fejleszthetnek ki, amely kilowattóránként 5 centért állíthat elő energiát.

kilowatt napenergia turbina Google