Világgazdaság

Segítség a HR területnek

A HR adminisztratív tevékenységének támogatása most, a válság idején is megfontolandó minden szervezet számára, mivel a HR-dolgozók munkaidejének 60-70 százalékát teszi ki, és csökkenti a HR stratégiai szerepét, hisz épp a stratégiai feladatoktól veszi el az időt – erősítette meg Peter Cox Fellow, az Institute of Chartered Personnel & Development szenior partnere egy korábbi tanulmányának állításait a napokban. A szakember szerint az outsourcing, illetve a humáninformatika kellő hátteret ad az adminisztrációhoz, sőt, a vállalaton belüli hatékonyságelemzésekhez. Felveti, hogy egy külső tanácsadó bevonása azért is hatásos lehet a cég működtetésében, mert az üzleti tevékenységet függetlenül képes támogatni, a HR-csapat pedig megismerhet egy jó gyakorlatot, s a papírmunka helyett a stratégiai területre koncentrálhat.
Peter Cox Fellow szerint azt jó tudni, hogy az outsourcer, illetve a humáninformatika bevonása a szervezet érettségétől, méretétől, összetettségétől, a vállalati stratégiától és a HR cégen belüli szerepétől függ. Az informatika által leggyakrabban támogatott területek: bérügyvitel, cafeteria, munkaerő-felvétel és -kiválasztás, munkaidő-nyilvántartás, karriertervezés, kompetenciaelemzés.
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy Magyarországon a száznál kevesebb dolgozót foglalkoztató cégeknél elsősorban költségtakarékossági okok indokolják, hogy egy-egy emberierőforrás-gazdálkodással kapcsolatos feladatot kiszerveznek, illetve hogy a humáninformatikai támogatásra szükség van. A nagyobb vállalatoknál a gyors létszámnövekedés vagy -csökkentés, illetve a fő üzleti tevékenységre való nagyobb koncentrálás magyarázza, hogy külső tanácsadót vonnak be egy-egy feladathoz.
A vállalati életgörbe alapján a kezdetekkor az innováció miatt érdemes külső partnerrel konzultálni, illetve bizonyos folyamatokat rábízni, sőt ezt az anyagi, illetve az emberi erőforrás hiánya is indokolhatja – emeli ki Peter Cox Fellow. A növekedés szakaszában a fő üzleti tevékenységre való összpontosítás, az adminisztráció csökkentése hívhat be outsourcert és informatikai támogatást. A hanyatlás időszakában az elbocsátások adminisztrációja, jogi helytállósága, valamint a változások menedzselése miatt jön jól. Míg a humáninformatika szervezetbe vonása Magyarországon főleg a növekedés időszakához kötődik, addig az outsourcing egyéb fajtái (például a hanyatláskor outplacement) mindhárom szervezeti korban jellemző. VG

HR-területek

(az iinformatika által leginkább támogatottak)

bérügyvitel

munkaerő-felvétel és -kiválasztás

munkaidő-nyilvántartás

karrier-és utódlástervezés

kompetenciaelemzés

képzésszervezés

szervezetfejlesztés

hatékonyságmérés


bérügyvitel

munkaerő-felvétel és -kiválasztás

munkaidő-nyilvántartás

karrier-és utódlástervezés

kompetenciaelemzés

képzésszervezés

szervezetfejlesztés

hatékonyságmérés A sok adminisztráció hátránya a HR idejének 60-70 százalékát teszik ki

nem teremt többlet értéket a cégnek

alááshatja a HR stratégiai szerepét

költséges

jelentős vezetői szakértelmet von el más területektől -->

kiszervezés HR adminisztratív