Világgazdaság

Több ezren kapnak csekket az APEH-től

Az APEH regionális igazgatóságok központi ügyfélszolgálatain a köztartozások megfizetéséhez szükséges postai készpénzátutalási megbízásokat (csekkeket) kizárólag bankszámla nyitására nem kötelezett adózók kaphatnak.

Az APEH emlékeztet rá, hogy pénzforgalmi bankszámlával rendelkező adózóknak belföldi pénzforgalmi bankszámlájukról átutalással, az azzal nem rendelkezőknek pedig belföldi postautalvánnyal, vagy belföldi bankszámláról történő átutalással kell teljesíteniük fizetési kötelezettségüket az adózás rendjéről szóló törvény szerint. A bankszámla nyitására kötelezettek körét kormányrendelet határozza meg.

 A központi ügyfélszolgálati irodákban bankkártyával is lehet fizetni.

A befizetett adókat az adóhatóság az adózók egyéni folyószámláján adónemenként elkülönítetten tartja nyilván. A különböző adónemeket jellemzően más-más költségvetési számlára kell teljesíteni, ezért a csekk igényléséhez közölni kell a befizetendő adónem nevét (például személyi jövedelemadó, egészségbiztosítási járulék, vállalkozói járulék stb.).

Az ügyfélszolgálatok a tartozásrendezésekkel kapcsolatos utólagos reklamációk elkerülése érdekében a befizető nevét és adószámát, vagy adóazonosító jelét tartalmazó, úgynevezett megszemélyesített csekket adhatnak ki.

A kiadott csekkeken a befizető nevén és adóazonosítóján kívül az ügyfél kérésére a befizetendő összeget is feltünteti az APEH. Az adószámmal nem rendelkező magánszemélyek esetében az adóazonosító jel, egyéni vállalkozó, vagy egyéb okok (például ingatlan bérbeadás) miatt adószámmal rendelkező magánszemélynél a postautalványon az adóazonosító jel helyett az adószám fog szerepelni.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi és gazdasági válság PSZÁF Pályázati forródrót infrastruktúra-fejlesztés EKB Bajnai Gordon OTP Herczog László adórendszer Allianz Biztosító vona gábor Erős János A szerkesztő ajánlja Cégjog IMF Lakossági energiaellátás forintárfolyam Orbán Viktor influenza Elemzői vélemények Christine Lagarde A KSH jelenti repülés E.On Google Inc. Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt Intel Élelmiszerpiac NGTT Wall Street Samsung befizetésNAV Fővárosi ügyek Piacbefolyásoló adatok APEH Facebook Silvio Berlusconi Gazprom Adórendszer Magyarországon Magyar Bankszövetség tömegközlekedés