Világgazdaság

Vége a roncsprogramnak - Hatalmas leépítésre készül a Škoda

Akár 2500 alkalmazott is utcára kerülhet az autógyártónál, és veszélyben a bérelt munkaerő is.

Akár 2 500-zal is csökkentheti állandó alkalmazottai számát a Škoda Auto, a bérelt munkaerőtől pedig teljesen megválhat – írta a Hospodárske Noviny cseh gazdasági lap.

A szakszervezetektől származó hír hátterében az áll, hogy a Škoda vezetői szerint a Fabia iránti kereslet akár harmadával is csökkenhet azt követően, hogy egyebek közt Németországban és Szlovákiában is vége a költségvetés által támogatott autócsere-programnak.

A roncsprogram idején vitték a Fabiát, mint a cukrot, és naponta 1 200 is elhagyta a gyárat, de rövidesen 800 és 1 000 közé veszik vissza a napi darabszámot. A termelés két-három hónapon belül csökkenni kezdhet. Az első fél évben a cég 330 ezer kocsit adott el, de csupán 247 ezret gyártott, ez 30 százalékkal kevesebb a tavalyi első féléves termelési szintnél.

Holger Kintscher, a Škoda Auto pénzügyi igazgatója a lapnak elmondta: az idén mintegy 10 százalékkal kevesebb, nagyjából 600 ezer kocsit adnak el, és az adózás előtti profit akár a felére is eshet: a pénzügyi igazgató 5-7 milliárd koronás (50-70 milliárd forint) előtti nyereséget vár.

Az európai piacszűkülést némileg ellensúlyozhatja a márka számára, hogy a tavalyi hatvanezer után az idén már százezer Škodát gyártanak és adnak el Kínában.

Ez azonban nem nyújt vigaszt arra, hogy Kelet-Európa autópiacain 50 százalékkal szűkültek a cég eladásai. Romániában például 65, Ukrajnában pedig 75 százalékkal kevesebb Škodát vettek július végéig, mint a múlt év azonos időszakában.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

roncsautó program Skoda gyár termelés cseh leépítés fabia