Világgazdaság

Windows XP-ről váltana Windows 7-re? – Vegyen nyugtatót

Hamarosan megérkezik az új operációs rendszer, a Windows 7. Azok, akik Vistáról váltanak át, aránylag kevés bosszúsággal lebonyolíthatják a műveletet. A jóval nagyobb számban előforduló XP felhasználóknak viszont fel kell készülniük arra, hogy a teljes rendszerét újra be kell állítania.

A PC World szakírója szerint gyakorlatilag nem lehetséges Windows XP-ről az új, 7-es verzióra váltani. Ez már csak azért is érdekes, mert a Net Applications jelentése szerint 2009 augusztusába a számítógépek 71,7 százalékán futott Windows XP, míg Vistát mindössze 18,8 százalék használt.

A Vista felhasználók gond nélkül upgrade-elhetnek a rendszerüket Windows 7-re, azoknak viszont, akik Windows XP-ről állnak át, az egyetlen lehetőség a tiszta telepítés. A Microsoft Windows Easy Transfer szoftvere ugyan a fájlok és egyes beállítások megőrzésében segít (bár ezek egy része nem működik majd az új operációs rendszerrel). A nagyobb gond az, hogy a programokat, drivereket minden XP tulajdonos kénytelen lesz újra telepíteni.

Vagyis elő kell keresni a szoftverek installációs lemezeit és felkészülni arra, hogy például a Firefoxot a számtalan megszokott kiegészítővel teljesen újra kell majd telepíteni. A PC World szerzőjének ez a munka 2 és fél órájába telt úgy, hogy rendszeresen telepít rendszereket. A Microsoft számításai szerint az intenzíven dolgozó felhasználóknak (125 gigabájt adat, 40 alkalmazás) 2 óra 40 perc – 5 óra 43 perc kell majd a Windows 7 "berendezéséhez".

A lap az átlagbérek alapján kiszámolta, hogy száz PC újratelepítése esetén a költség 17 832 dollár, vagyis 3,3 millió forint.

driver Vista telepít XP Windows 7