Világgazdaság

Chikán: Úgy csinálunk, mintha lenne esélyünk

A magyar társadalom és gazdaság problémái mélyebben gyökereznek, mint ahogy azt sokan gondolják - mondat az InfoRádiónak nyilatkozva Chikán Attila, hozzátéve: épp ezért a problémák megoldása is nehezebb.

A közgazdász professzor szerint nem jó célokat tűz ki az, aki az itteni társadalmi sajátosságokat figyelmen kívül hagyva próbál meg eredményeket elérni.



Példaként említette az oktatást. "Úgy csinálunk, mintha fejlett oktatási rendszerünk lenne, pedig nincs. Úgy csinálunk, mint ha jól képzett munkaerő állna rendelkezésünkre, pedig nem az áll. Úgy csinálunk, mint ha esélyünk lenne arra, hogy magas szintű kutatás-fejlesztési tevékenységet végeznénk, miközben ennek nincsenek meg a feltételei" - fogalmazott.

Szavai szerint a fejlődéshez bizalom kell, ehhez pedig változtatni kell azokon az intézményeken, amelyektől ódzkodnak a magyarok, és ami az értékproblémák kezelését szerkezetileg változtatná meg. 

Szerinte a változtatást az oktatási rendszerrel kellene kezdeni, de ez jelenleg nem jó irányba megy. A felsőoktatásból rosszul képzett emberek kerülnek ki, ezért egy-két évtizeden belül katasztrofális helyzet áll majd elő a félig képzett munkaerő miatt

oktatási rendszer felsőoktatási képzés chikán attila