Világgazdaság

Fény derült a Szaturnusz "kétarcú" holdjának rejtélyére

A Virginiai Egyetem kutatói a NASA Spitzer teleszkópja segítségével fedezték fel az eddigi legnagyobb gyűrűt, amelyet a jelek szerint egy aprócska hold táplál.

A Nature tudományos magazinban megjelenő tanulmány szerint a mindössze 214 kilométeres átmérőjű Phoebe holdból származó por és jég alkotja a Szaturnusz eddig ismeretlen gyűrűjét, amely a naprendszer eddigi legnagyobbja – írja az AFP. Ezzel legyőzte a legnagyobb bolygó, a Jupiter gyűrűjét és a Szaturnusz E gyűrűjét is.

A gyűrű a Szaturnusztól mintegy hat millió kilométerre kezdődik és további 12 millió kilométeres távolságig nyúlik el, de jóval halványabb, mint a második és harmadik legnagyobb gyűrű. A felfedezés egyben megmagyarázhatja a Szaturnusz Iapetus nevű holdjának rejtélyét. Ez az égitest két színű, a tudósok most úgy gondolják, a bizarr fekete-fehér minta kialakulásáért a gyűrű a felelős, a belől származó por ugyanis hosszú idő alatt fekete réteget alkotott az Iapetuson.

A Iapetus fekete oldala egyre sötétebb, míg világos fele egyre fehérebb lesz. A jelenség magyarázata, hogy a fekete porral borított felület jobban felfogja a nap fényét, amely elpárologtatja az ott található vizet. A folyadék azután a legközelebbi hideg területen, a jeges fehér féltekén csapódik ki.

Bank of England NASA teleszkópBÉT - Napi események gyűrű Szaturnusz Hold Iapetus