Világgazdaság

Könyvelési problémák

Még mindig döcögősen halad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól (APEH) érkező adatok feldolgozása a magánnyugdíjpénztáraknál – mondta Nagy Csaba, az OTP Magán-nyugdíjpénztár ügyvezetője, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke egy sajtóbeszélgetésen. Az adóhatóság 2007 óta szedi be a munkáltatói járulékok nyugdíjkasszákba kerülő részét, korábban ez a pénztárak dolga volt, és azóta alaposan megemelkedett a kasszák úgynevezett függő számláin lévő tételek mennyisége, vagyis az az összeg, amelyet még nem sikerült a tagok egyéni számláján lekönyvelni. Míg 2003 és 2006 között 2 százalék körül volt a függő állomány, 2007-ben ez az arány 35, 2008-ban pedig 26 százalékos lett.

Az idén sem sokkal jobb a helyzet: a Stabilitás adatai szerint a pénztárak függő számláin kezelt azonosítatlan, bevallási adatokhoz nem rendelhető tagdíjak összege a második negyedév végével tovább emelkedett, 131 milliárd forintra. A központi bevallásbeszedési rendszer működésében is megfigyelhető egyfajta ciklikusság, a múlt év első két negyedévében a függő állomány emelkedett, majd a második fél évben nagymértékben csökkent.

A függő tételek lejárati szerkezete – szemben az előző két negyedévvel – az idei második negyedben romlott, habár a 361 és 180 napon túli tételek állománya 3 százalék alá, illetve 6 százalék közelébe csökkent, a 91–180 napon belüli tételek állománya viszont több mint a duplájára emelkedett. Általánosságban megállapítható, hogy a tagdíjbefizetések egyéni számlákon történő jóváírására még mindig nem a vonatkozó jogszabályi rendelkezések által megadott időintervallumon belül kerül sor – áll a Stabilitás elemzésében.

Tavaly a tagok egyébként jól jártak azzal, hogy pénzük a függő számlán parkolt, mivel azt a klasszikus portfólió szabályai szerint fektették be a pénztárak, így a kockázatosabb portfóliókban lévők kevesebbet buktak a válságon. Az idén viszont a részvénypiacok emelkedése miatt fordított volt a helyzet: a növekedési és kiegyensúlyozott alapokat választók többsége vélhetően veszített a késlekedéseken. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ennek kapcsán tucatnyi kasszát bírságolt meg a napokban 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegre, az Erste magánnyugdíjpénztáránál pedig a nyáron felfüggesztette a tagfelvételt. „Ha az iskolában húsz gyerekből 18 egyest kap, nem biztos, hogy a gyerekekkel van a baj” – kommentálta a döntést Nagy Csaba. (Az OTP Magánnyugdíjpénztárat egyébként emiatt nem marasztalta el a PSZÁF.)

A felügyelet azért is osztogatott bírságokat a kasszáknak, mert azok nem pontosan töltötték fel az adataikat a pénztárak központi nyilvántartásába (PKN). Ez a rendszer egyfajta tükörképe a pénztárak saját nyilvántartásának, az összes tag adatát tartalmazza. (Az OTP itt is megúszta a bírságot, mivel nagy figyelmet fordít arra, hogy rendszeresen és pontosan töltse fel az adatokat, de sok pénztárnak nincs erre megfelelő erőforrása.) A kasszák mindenesetre szeretnék világosan látni, a felügyelet milyen eltéréseket milyen büntetéssel sújtana – hangzott el a sajtóeseményen. VG

BÉT - Napi események GVH-ügyek PSZÁF OTP Goldman Sachs Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja Kökény Mihály Gyárfás Tamás Vállalati jelentések Költségvetés 2012-2013 Ford Orbán Viktor molnár csaba Részvénypiacok Google Inc. herényi károly MSZP-ügyek Demszky Gábor Microsoft Opel Fővárosi ügyek ingatlanpiac Tesco JPMorgan Egészségügy - Gyógyítás tömegközlekedés