Világgazdaság

Szélessávú internet - Románia felkészültebb, mint mi

A Cisco megbízásából készített, a szélessávú internetes szolgáltatások minőségéről szóló nemzetközi tanulmány a kedvezőtlen gazdasági trendek ellenére fejlődést mutat, de egyben rávilágít az országokon belüli minőségi különbségekre is.

A szélessávú kapcsolatok minőségéről szóló tanulmány szerint a vizsgált 66 országból tavaly óta 62-ben javult a fogyasztói szélessávú szolgáltatások minősége. A felmérés egyben rámutat a városi és vidéki területek között tapasztalt digitális minőségi különbségekre is, és első ízben kerülnek összehasonlításra a vonalas és a mobil szélessávú szolgáltatások.

A Cisco szponzorálásával készült tanulmányt az Oxfordi Egyetem SaÏd Business School üzleti iskolájának MBA-diákjai készítették, együttműködve az Oviedói Egyetem alkalmazott közgazdaságtan tanszékével. A kutatócsoport megállapítása szerint a szélessávú szolgáltatások minősége összefügg az adott országok „tudásgazdasági” lehetőségeivel. Megállapítják továbbá, hogy azokban az országokban a legjobb a minőség, ahol a szélessávú internet elérés megjelent a nemzeti prioritások között. 

A szélessávú szolgáltatások átlagos minősége összességében világszerte javult: A globális átlagos letöltési teljesítmény 49 százalékkal, 4,75 Mbit/sec sebességre nőtt. A globális átlagos feltöltési teljesítmény 69 százalékkal, 1,3 Mbit/sec sebességre nőtt.

Európát tekintve Svédországban a legjobb a szélessávú szolgáltatások minősége. Svédországnak sikerült a leginkább csökkentenie az országon belüli különbségeket – a legsűrűbben lakott városokon kívül élő polgárok jobb minőségben élvezhetik a szolgáltatásokat, mint a városlakók. A szélessáv minőségét illetően Litvánia, Bulgária és Lettország szorosan Svédország nyomában jár, köszönhetően a közelmúlt üvegszálas és kábeltechnológiai fejlesztéseinek. 

Kilenc országról - Dél-Koreáról, Japánról, Svédországról, Litvániáról, Bulgáriáról, Lettországról, Hollandiáról, Dániáról és Romániáról - állapították meg, hogy biztosítani tudják azt a minőséget a szélessávú szolgáltatások esetében, amely a jövőbeni, a következő 3-5 év során elterjedő webes alkalmazásokhoz, például a nagy felbontású internetes televíziózáshoz és a magas minőségű videokommunikációkhoz (pl. az otthoni telepresence) szükséges. 2008-ban egyedül Japán lépte túl ezt a küszöbértéket.

A szélessávú szolgáltatások minősége terén a kutatásban vizsgált 66 országból Magyarország jelenleg a 19. helyen áll, ezzel egy helyet lépett előre a tavalyi évhez képest. A szélessávú szolgáltatások minőségét és a szélessávú internet elterjedtségét együttesen mérő mutatószám alapján hazánk a 40. a rangsorban. A nagyvárosok ranglistáján Budapest a 38. helyet szerezte meg. A nagyvárosokon kívüli minőséget összesítő mutatóban Magyarország a 21. helyen áll.

mobil szélessáv feltöltés szélessávú internet cisco oxfordi egyetem letöltés