Világgazdaság

Emil Boc lesz Románia miniszterelnöke

Emil Boc-kal tegnap tárgyalt Traian Băsescu, és engedélyét kérte, hogy egy újabb miniszterelnöki mandátummal bízza meg.

A román elnök szerint az eddigi miniszterelnök a legalkalmasabb személy egy új kormány megalakítására, hiszen helytállt mint polgármester és mint miniszterelnök egyaránt, egy olyan politikus, aki képes az IMF-fel, az EU-val és a Világbankkal párbeszédet folytatni - írta a transindex.ro.

Az államfő még elmondta, reméli, hogy a parlament elfogadja Boc-kot, majd nyomatékosított: december 23-ig Romániának kormánya kell, hogy legyen, mivel az év végéig össze kell állítani a 2010-es költségvetést, amely január 4-én vagy 5-én már a parlament elé kerülhet. Még elmondta, január 20-27 között az IMF küldöttsége felméri a helyzet, ezek után elkészül a helyzetjelentést tartalmazó dokumentum, amelyet az IMF igazgató-tanácsa elé lehet terjeszteni.

Amennyiben a február 12-én vagy 15-én megtartandó ülésen az IMF igazgatótanácsa elfogadja ezt a dokumentumot, úgy Románia rövid időn belül megkaphatja a harmadik és negyedik részletét, amely összesen 2, 3 milliárd eurót tesz ki. A hitelt fele-fele arányban utalják a pénzügyi minisztérium illetve a BNR kasszájába.

Románia miniszterelnök Emil Boc