Világgazdaság

Folytatódik a hanyatlás

A következő három hónapban csak a gyártó ágazatokban lehet némi fellendülés, a munkaerőpiac tovább zsugorodik

Nem várható a munkaerő-piaci helyzet javulása az elkövetkező hónapokban. Legalábbis ezt mutatja a Manpower Magyarország által – immár harmadik alkalommal – elkészített és tegnap bemutatott negyedéves munkaerő-piaci előrejelzés.

A felmérésben 770 munkaadót kérdeztek meg. A Manpower munkaerő-piaci mutatója –7 százalékos lett, amely az előző negyedévhez képest 3 százalékpontos romlást jelent a munkaerő-felvételi hajlandóság tekintetében.

Ez pedig azt jelzi, hogy a munkakeresők helyzete romlani fog, mivel több munkaadó tervez létszámcsökkentést, mint ahány munkaerő-felvételt fontolgat.

Ugyan több munkaadó számolt be létszámcsökkentési tervekről az első negyedévben, ám a megkérdezettek 64 százaléka nem lát okot arra, hogy az új évet elbocsátásokkal kezdje.

Ez és az a tény, hogy a gyáriparban óvatos optimizmust mutat a felmérés, az első jele lehet annak, hogy megindulhat a munkaerő-piaci fellendülés – fogalmazott Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. Hozzátette: a megkérdezettek 12 százaléka növelné a létszámot a jövő év első negyedében, 19 százalék ugyanakkor csökkenést vár.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Richter Gedeon Nyrt. UBS Vodafone gazdasági válság Citigroup BAMOSZ munkaerőpiac Wizz Air mun kaadó Fővárosi ügyek OECD bajnai-csomag