Világgazdaság

A "digitális fény" diadalútja

A 100 milliárd dolláros globális fényforrás piac radikális változáson megy keresztül. Edison találmányainak leszármazottai fokozatosan eltűnnek, amint a LED világítás átveszi a hagyományos izzók helyét.

A LED világítás a hagyományos izzókétól merőben eltérő módon működik, az elv a számítástechnikában alkalmazott félvezetőkével rokon, ezért jelenthető ki, hogy a fény "digitálissá válik". Edison csaknem 130 évvel ezelőtt szabadalmaztatta az izzót, amely azóta uralta a fényforrások világát, ez azonban láthatóan változik. A világ legnagyobb gyártója, a Philips szerint a piac mindössze 5 százalékát teszi ki a LED technológia, ez az arány azonban tíz év múlva akár 80 százalék is lehet.

Ez pedig a Fortune véleménye szerint radikális változást jelent az iparágban. Jelenleg a General Electric, az OSRAM és a Philips uralják a piacot, a LED technológia terjedése azonban azt jelenti, hogy a szektorból olyan, a félvezetők gyártásában jártas cégek részesülhetnek, mint a Samsung, a Panasonic vagy az LG.

Az első LED-et 1962-ben készítette el a GE. A kereskedelemben a Monsanto és a HP kezdte el terjeszteni az új megoldást. Akkor még csak vörös színben volt elérhető a fényforrás, amelyet főként elektronikus berendezéseknél használtak jelzőfényként. A technológia árát jól illusztrálja, hogy az áttörést jelentő HP-35 számológép 395 dollárért (76 ezer forint) kelt el. A helyzet azóta változott. Egyrészt a LED világítás ma már bármilyen színben elérhető, másrészt jelentősen csökkent az ára. A technológia a lapnak nyilatkozó szakértők szerint biztosan kiszorítja a hagyományos izzókat, a kérdése csak az, hogy mikor.

Erre Haitz törvénye adhat útmutatást. Roland Haitz, a HP optikai mérnökének megfigyelése szerint a LED-ek a diódánként előállítható fény mennyisége minden évtizedben húszszorosára emelkedik, miközben az ára ugyanezen időszak alatt tizedével csökken. A változást jelzi, hogy a legnagyobb amerikai kereskedőláncok, például a Wal-Mart és a Starbucks sorra cserélik le a világító eszközöket. A LED jelenleg tízszer energiahatékonyabb, mint az izzó, élettartama pedig 20-25-ször hosszabb, mint Edison találmányáé. Csak az energiaköltséget tekintve egy Wal-Marthoz hasonló üzlet megvilágításakor a megtérülés két-három év.

A LED működése

A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki.

A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet.A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki.

A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet.A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. LED-ek -->

Autók BÉT - Napi események elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság infrastruktúra-fejlesztés emfesz LED Politikai közvélemény-kutatások philips Gazdasági Versenyhivatal A szerkesztő ajánlja Cégjog BKV orosz-ukrán gázvita Vállalati jelentések forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek országgyűlési választások 2010 repülés Reklám és Média Részvénypiacok izzó világítás Élelmiszerpiac Demszky Gábor A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Befektetési lehetőségek General Electric Mol Glattfelder Béla Botrányok a politikában Európai Unió Tudomány - Kultúra HPTudomány - Kultúra infokommunikáció Gázvezetékek Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon