Világgazdaság

Így vadásznak a nyugdíjasokra a hazai bankok

Egyre több konkrét célcsoportnak szóló, „korosztályos” folyószámla-konstrukciót tartanak kínálatban a hazai bankok: az elmúlt fél év alatt három-négy, a fiatal vagy éppen a nyugdíjas korosztályt megcélzó termék is megjelent a piacon.

A banki motiváció ugyanakkor a két korcsoportnál némileg eltérő. A fiatalabb ügyfeleket a további, a korábbinál szélesebb körű együttműködés reményében igyekeznek magukhoz kötni a hitelintézetek, a nyugdíjasszámlák terjedése pedig az egyre több, már bankkapcsolattal is rendelkező ügyféllel, illetve az érintettek stabil megtakarítási állományaival magyarázható.

A tavaly bevezetett konstrukciók pedig a jelek szerint beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Egerszegi Ádám, a TakarékBank igazgatója például sikeres termékként értékelte a nyáron bevezetett, a fiatalabb korosztálynak szóló világítós bankkártyát, amelyből (és a hozzá kapcsolódó számlacsomagból) már az első néhány hónap alatt több ezret értékesítettek.

A jövőben pedig – hangsúlyozta Egerszegi Ádám – az eddigieknél is nagyobb szerepet kap a konkrét célcsoport-szegmentáción alapuló termékfejlesztés, ezen belül pedig újabb, a fiatalok igényeire szabott termékeket vezetnek be. A CIB Bank mindkét korosztály számára fenntart speciális folyószámlaterméket, ezek közül a Nyugdíjas Bankszámla a viszonylag új fejlesztésű. A hitelintézet tájékoztatása szerint tavaly a nyugdíjas ügyfelek száma tízezres volument meghaladó növekedést ért el. Hasonló a növekedés dinamizmusa a fiataloknál is, az elmúlt évben 8 ezerrel nőtt a Szia Szimba Program ügyfeleinek száma, és a CIBEZZ termékek ügyfélköre is intenzív emelkedést mutat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Autók Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzések - Gazdaság és Pénzügy sztrájk KSH Pénzügyi és gazdasági válság Banki közgyűlések infrastruktúra-fejlesztés Bajnai Gordon OTP Politikai közvélemény-kutatások Környezetvédelem - Globalizáció Malév A szerkesztő ajánlja Magyar Államkincstár Cégjog Takarékbank BKV Vállalati jelentések Szociális kiadások Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák autó gyógyszeripar A KSH jelenti Reklám és Média Kopits György Részvénypiacok SZDSZ-ügyek fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac Zöld ügyek szenior bankszámla ING GDP-adatok Gazdák és termelők Mol Botrányok a politikában Európai Unió nyugdíjas MDF-ügyek Egyesült Államok Piacbefolyásoló adatok EU aloldal Euróbevezetés Tudomány - Kultúra ingatlanpiac infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Volánbusz Zrt. Adórendszer Magyarországon ÁKK Zrt. CIBFolyószámla