Világgazdaság

MDF: a Centrum Parkoló Kft. tegye nyilvánossá a kifizetéseket

Az MDF felszólítja a Centrum Parkoló Kft.-t: hozza nyilvánosságra a 2000 és 2006 közti szerződéseiben szereplő összegeket.

Az MDF üdvözli a Legfelsőbb Bíróság ítéletét, melyben leszögezi, hogy a Centrum Parkoló Kft. állításával ellentétben igen is közérdekű adatnak számít, hogy mennyi bevétele származik a fizetős parkolóhelyekből a parkolási cégnek.

A közterületek fenntartása önkormányzati feladat, ezért a közterületek hasznosítására vonatkozó adatokat nem lehet eltitkolni – véli a párt. Az MDF felszólítja a Centrum Parkoló Kft.-t: hozza nyilvánosságra a 2000 és 2006 közti szerződéseiben szereplő összegeket, segítve ezzel az MDF javaslatára megalakuló parlamenti vizsgálóbizottság munkáját.
A bevételi adatok ismerete nagyban segítheti azt, hogy kiderüljön, valóban megérte-e a szerződő önkormányzatoknak a parkolási rendszer üzemeltetéséről való lemondás – olvasható a párt közleményében.

„A budapesti parkolásban az elmúlt években eluralkodott a káosz, mert a díjbeszedést több társaság végzi, többnyire homályos, eltérő üzletpolitikával. Ez a rendszer átláthatatlan az autósok számára, a különböző parkolási társaságokkal kötött megállapodások többsége pedig gyanúsan kedvezőtlen az önkormányzatok és a fővárosi lakosok számára. A Parking Kft. által készített összesítés szerint a Centrum Parkoló Kft. tetemes bevételeinek mindössze a 22 százalékát juttatja el a kerületekhez.

Joggal merülhet fel minden józan, felelős polgárban, hogy ez a kedvezőtlen rendszer nem működhetne a két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz önkormányzati összjátéka nélkül” – szól a közlemény.

Az MDF 2007-ben egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.

„Az MSZP és a Fidesz sokáig a legnagyobb egyetértésben akadályozta a vizsgálatot, és hosszú évekre parkolópályára terelte az ügyet. Az Alkotmánybíróság azonban 2009-ben nekünk adott igazat, így végre felállhat a bizottság, mely reményeink szerint megnyugtatóan tisztázhatja a szövevényes ügyet” – szól az MDF közleménye.

„Az eredményes vizsgálathoz elengedhetetlen a pontos számok ismerete, ezért az MDF felszólítja Centrum Parkoló Kft.-t, hogy a Legfelsőbb Bíróság ítéletének megfelelően hozza nyilvánosságra az elmúlt évtized kifizetéseit. Az adatokból így feketén-fehéren kiderülhet, hogy az érintett kerületek MSZP-s és fideszes politikusai mennyivel rövidítették meg az adófizetőket” – zárul a közlemény.

Richter Gedeon Nyrt. A szerkesztő ajánlja mdf KPMG Hungária Kft. Audi Költségvetés 2012-2013 Cashline Kft Centrum Parkoló Kft.Szakszervezet - Érdekképviselet andor lászló Szakszervezet - Érdekképviselet Magyar Telekom Nyrt. retkes attila tömegközlekedés