Világgazdaság

Bajnai: a nagykoalíció szolgálná leginkább az ország érdekét

Bajnai Gordon szerint Magyarország érdekeit ma leginkább egy nagykoalíció vagy egy ezzel egyenértékű társadalmi szerződés szolgálná.

A miniszterelnök a Mozgó Világnak adott interjújában úgy fogalmazott: tudja, hogy ennek nincs realitása, de az országnak ez lenne a legjobb, mert még sok olyan alapvető átalakítási feladatot kell véghezvinni, ami kétharmados többséget igényel, ennek a kétharmadnak azonban megegyezésen, és nem valamely politikai erő hegemóniáján kellene alapulnia - számol be a hirado.hu a lapinterjúból.

A kormányfő úgy vélekedett: meg kellene állapodni hosszú távra, kormányokon sokszorosan átívelő módon néhány alapvető teendőben azokkal a nagy rendszerekkel kapcsolatban, amelyeket az elmúlt húsz évben Magyarország meghaladott.

Ide sorolta az adórendszer, az önkormányzati rendszer, az állam, a politika világának átalakítását, a kampány- és pártfinanszírozás kérdéseit, a korrupció visszaszorítását, a kisebb parlamentet ügyét, az oktatás területét és a szociális rendszerben az érdekeltségi viszonyok alapvető átalakítását.

Az interjúból kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc először 2004-ben hívta a kormányába Bajnai Gordont, aki akkor még azt válaszolta a felkérésre: "akkor szólj nekem, ha nagyon nehéz lesz a helyzet!" Mint mondta, 2006-ban ugyanezért mondott igent az ismételt felkérésre.

NAV Bajnai Gordon hivatali visszaélések nagykoalíció Gyógyítás-finanszírozás A szerkesztő ajánlja IMF Lakossági energiaellátás forintárfolyam Pintér István Gyurcsány Ferenc lemondott Cashline Kft Jobbik-ügyek kétharmadPénzügyi és gazdasági válság Magyar Telekom Nyrt. Botrányok a politikában Európai Unió MGYOSZ Világbank Stumpf István korrupció