Világgazdaság

Csúcson a munkanélküliség, de most előny volt a hátrány

A csúcson zárta a múlt évet az állástalanság mértéke, de legalább nem is romlott a helyzet. Az utolsó negyedévben 10,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint, azaz ugyanakkora, mint a szeptember–novemberi átlag, de 2,5 százalékponttal magasabb a 2008. azonos időszakinál.

Az utolsó három hónapban minimálisan kevesebb, 442 ezer munkanélkülit regisztrált a hivatal, de ugyanígy kevesebb volt a foglalkoztatott is, 3,783 millióan dolgoztak az időszak során a 15–74 éves korosztályban. Közel 98 ezerrel csökkent a foglalkoztatás az egy évvel korábbihoz képest, míg a munkanélküliek száma 105 ezerrel emelkedett.

A válság „hivatalos” kitörésétől számítva, azaz 2008 ősze óta nem kirívó a foglalkoztatás csökkenése, azonban Magyarországon már 2007-ben elindult a folyamat. A gazdaság ugyanis már akkor a stagnálás közelébe jutott a kormányzat megszorításai nyomán. Ráadásul a 2007-es csúcson sem érte el az 58 százalékot a 15–64 évesek foglalkoztatása, amely mostanra 55,5 százalékra esett vissza. Ez jelenti tehát továbbra is az egyik legsúlyosabb gazdasági problémát az ország számára, amely már lassan két évtizede vár megoldásra.

Még mindig nem értük el a terén a csúcsot Keresztély Tibor, az Ecostat tudományos munkatársa szerint. Felmehet 11 százalékig is a mutató az alapján, amiről a kutatóintézet felmérésében a vállalkozások beszámoltak. Még nagyobb lenne az állástalanság a kormányzati beavatkozás nélkül, és kisebb mértékű volt az emelkedés, mint több más gazdaságban. Nem reagálta tehát túl a válságot a hazai ez azonban részben a rugalmatlanságát is tükrözi.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

munkanélküliség Ecostat foglalkoztatás Citigroup munkaerőpiac megszorításHerczenik Ákos válság