Világgazdaság

Mitől lett emlékezetkiesése Veres Jánosnak?

Egyre kuszább Veres János volt pénzügyminiszter magyarázkodása arról a kínai útról, amelyen titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával járt. Míg napokkal ezelőtt azt is letagadta, hogy ott járt volna, addig tegnap este már az is eszébe jutott, hogy saját pénzből fizette a távol-keleti kiruccanást.

Makaó Kína különleges közigazgatási területe az ország délkeleti partjainál. Ide utazott Veres János titkárságvezetőjével, Dobolyi Alexandrával. Legalábbis most már így emlékszik a volt pénzügyminiszter. Korábban ugyanis meggyőződéssel állította, hogy ő nem is járt Makaóban.
Erről azonban valószínűleg elfelejtett egyeztetni az őt el(nem)kísérő Dobolyi Alexandrát – egykori EP-képviselő – aki hétfőn a Mokka című műsorban azt állította: az MSZP fizette Veres pekingi, illetve makaói útját, az ő útját pedig az európai szocialisták állták.

Ezt az információt viszont Dobolyi kisasszony nem egyeztette saját pártjával, mivel az MSZP sajtóosztályának tájékoztatása szerint Veres távol-keleti útját nem a szocialista párt fizette.

A Blikk egyébként még múlt hét csütörtökön kereste meg Verest és az egykori EP-képviselő Dobolyit, mert egy birtokukba jutott decemberi képen a kaszinóiról híres Makaón sétálgattak. Csakhogy az út a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nyilvántartásában nem szerepel. Akkor Veres János azt mondta: nem járt külföldön, Dobolyi pedig azt, hogy a kínai meghívásra mentek el.

Dobolyi hétfőn a tévében úgy magyarázta Veres János szavait, hogy ő a Blikkel csak annyit közölt, közpénzen nem járt Makaóban. A lap szerint viszont ők arról érdeklődtek, hogy bármilyen körülmények között megfordult-e a távol-keleti városban a volt pénzügyminiszter.

Veres Jánost azonban úgy tűnik, tegnap este megszállták az emlékek: elismerte, hogy mégiscsak járt Kínában, sőt, az utat a saját zsebéből fizette ki.

Azt is elmondta: összesen két alkalommal járt külföldön Dobolyival hivatalos ügyben, a MeH listáján szereplő sanghaji utat az utolsó pillanatban le kellett mondani. Hangsúlyozta: Mongóliában (ahol utazással együtt négy napot töltöttek kétmillió forintból) nem csak ketten voltak, más minisztériumból is utaztak a delegációval, szerinte az út fontos államérdeket szolgált, megérte a rá költött pénzt, és természetes, hogy beosztottját magával vitte, hisz Dobolyi éppen a keleti országok szakértője.

Veres dobolyi MSZP-ügyek Makaó pénzügyminiszter