Világgazdaság

100 milliárdtól eshetett el az állam gazdaság "visszaszürkülése" miatt

A válság a gazdaság kifehéredésével szembeni folyamatokat is elindított, 2009-ben a fehéredési folyamat leállásának, illetve visszafordulásának költségvetési hatása akár 100 milliárd forintot is elérhette Gazdaság Fehéredését Vizsgáló Bizottság legfrissebb, ötödik jelentése szerint.

A csütörtökön közzétett jelentésben megállapítják: a válság feketegazdaságra gyakorolt hatásának mérése rendkívül nehéz, így az összes többi tényező hatásának mérése is sokkal bizonytalanabbá vált. A foglalkoztatásban a jelentés készítői szerint bár szigorodtak a szankciók, a fekete foglakoztatás nem csökkent 2009-ben.

Az ellenőrzések során 56 ezer feketén foglalkoztatottat találtak az ellenőrök, ami az összes munkaügyi szabályszegéssel érintett munkavállaló 32 százaléka. A járulékbefizetés változásainak vizsgálata során azt látjuk, hogy a biztosítotti jogviszonyt szerzők, illetve járulékot fizetők száma 2007-2008 években növekedett.

Ez, a csökkenést mutató foglalkoztatási adatokkal összevetve utalhat arra, hogy megnövekedett a legális foglalkoztatás. A 2009. évi adatok szerint viszont a járulékbefizetők és a foglalkoztatottak száma is csökkenést mutat. amiből nem mutatható ki a legális foglalkoztatás növekedése.

A Gazdaság Fehéredését Vizsgáló Bizottság a miniszterelnök kezdeményezésére jött létre 2007 őszén, hogy kísérje figyelemmel a feketegazdaság kifehérítésére tett intézkedések hatását, és erről időközönként tájékoztassa a közvéleményt. Tagjai: Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Ligeti Csák, a Statisztikai Hivatal Nemzeti Számlák Főosztály vezetője és Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

BÉT - Napi események Gazdaság Fehéredését Vizsgáló Bizottság OTP feketegazdaság A szerkesztő ajánlja A szerkesztő ajánlja Elemzői vélemények Cashline Kft országgyűlési választások 2010 MSZP-ügyek Intel AIG Inc. Deviza- és árupiac Budapest Airport Piacbefolyásoló adatok Amerikai piac - napi elemzés Volánbusz Zrt.