Világgazdaság

Amerikai-brazil kereskedelmi háború fenyeget

A brazil kormány közzétette annak a mintegy száz terméknek a listáját, amelyek esetében 30 nap múlva - ha addig nem születik megegyezés Washingtonnal - büntetővámot vet ki az amerikai importra.

Brazíliát a lépésre a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) hatalmazta fel, törvénytelennek ítélve azokat a dél-amerikai ország által bepanaszolt támogatásokat és exporthitel-garanciákat, amelyekkel Washington gyapottermelőit segíti.

A WTO eddig mindössze két esetben engedélyezte azt, hogy egy kormány a kereskedelmi vitában közvetlenül nem érintett termékekre vezessen be büntető intézkedést. Most Brazília lehet az első, amelyik él is ezzel a lehetőséggel.

A hétfőn kiadott listán így a gyapot mellett az autó, a búza és a tejpor is szerepel. Sőt, egy március 23-ra várt újabb listán már várhatóan az amerikai gyógyszer- és zeneipart érintő szabadalmak figyelmen kívül hagyása is a válaszlépések közé kerülhet, 238 millió dollárral növelve a mostani intézkedések 591 millió dollárra becsült értékét.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események Gordon Brown OTP hivatali visszaélések Ecostat WTO Brazília Gyurcsány Ferenc lemondott országgyűlési választások 2010 MSZP-ügyek Mol MDF-ügyek Amerikai piac - napi elemzés Acer Kft. korrupció