Világgazdaság

Engedett a Gazprom, de nem nekünk

A Gazprom olcsóbban adja a gázt az árképletben meghatározott árnál négy legnagyobb vevőjének, így a német E.On Ruhrgasnak is. A magyaroroszági E.On még egyezkedik.

Az orosz Gazprom legfeljebb három évig alacsonyabb árat kér négy legnagyobb vevőjétől a gázért annál az összegnél, amelyet a velük kötött, hosszú távú szerződés meghatároz. A négy szerencsés a német E.On Ruhrgas, az olasz ENI, a francia GdF Suez, és a török Botas.



A török cég 6,5 százalékos árengedményt kapott, ezzel éves szinten mintegy 400 milió dollárt takaríthat meg az orosz RBK által idézett elemzők szerint. A Gazprom elengedte a Botasnak azt a 160 millió dollárt is, amellyel az azért adósa, mert tavaly nem vett át tőle annyi gázt, amennyi megrendelt. (Utóbbiról az úgynevezett take or pay szerződés rendelkezik.)

Arról nem érkezett hír, hogy a többi Gazprom-vevő mekkora diszkontot ért el. Az engedmény a Gazprom által forgalmazott gáz 10-15 százalékra vonatkozik. A spotpiacon most mintegy 25 százalékkal olcsóbb a gáz, mint amit az olajrához kötött, hosszú távú szerződések rögzítenek.

"Az E.On Ruhrgas-zal kötött megállapodás az E.On Földgáz Trade Zrt-re nem vonatkozik, mi még tárgyalunk" - válaszolt a Világgazdaság Online-nak Kutas István, az E.On csoport magyarországi szóvivője. Mint elmondta, az E.On Földgáz Trade-nek először arról kell megállapodnia az eladóval, hogy hogyan rendezzék a zrt-nek a tavaly át nem vett gáz miatti adósságát, s csak utána kerülhet terítékre az elérhető diszkont.

 

Amerikai piac - heti elemzés BÉT - Napi események GDF Suez Botas Kutas István országgyűlési választások 2010 Adósságválság az EU-ban Google Inc. ENI E.On Ruhrgas Equilor Amerikai piac - napi elemzés Gazprom tömegközlekedés E.On Földgáz Trade