Világgazdaság

Avatar: a kalózok körében is hatalmas siker

Miután minden elképelhető filmes rekordot megdöntött, újabb látványos, bár nem túl kedvező eredményt ért el az Avatar. A film kalóz Blu-ray kópiáját ugyanis alig néhány nap alatt minden eddiginél többen töltötték le az interneten.

A TorrentFreak beszámolója szerint 2007-ben a Jégkorszak második része volt az első olyan filmes alkotás, amelynek kalóz Blue-ray változata felkerült a BitTorrentre. Bár akkor a formátum lejátszására alkalmas eszközökkel meglehetősen kevesen rendelkeztek, ráadásul a fájl maga is óriási volt, így a kalózfájl inkább „kuriózumnak”, mint tömegterméknek számított. Az elmúlt három évben azonban megszaporodott a kék lejátszóval rendelkező háztartások száma, és egyre több film bukkant fel Blue-ray verzióban is az illegális online felületeken.

A piac erősödésének köszönhetően az Avatar múlt heti hivatalos Blu-ray megjelenésének rekordeladási adatai mellé egy újabb Blu-ray rekordot állított be, ezúttal a BitTorrent-en. A kalózfájl felkerülését követő négy nap alatt ugyanis több mint 200 ezren töltötték le az alkotást, maga mögé utasítva ezzel minden korábbi letöltési adatot a Blu-ray kategóriában. Igaz, az illegális fájl letöltési adatai így is elmaradnak a hagyományos DVD filmek letöltési mutatóitól, de ez részben a kalózfájl méretének (kb. 10 gigabájt), részben a formátum kisebb elterjedtségének köszönhető.

Érdekes adat továbbá, hogy a relatíve magas letöltés egy része Nagy-Britanniából és Ausztráliából érkezett, ahol az amerikai megjelenésnél később hozták forgalomba a filmet. Így a helyiek számára a kalóz Blue-ray fájl előbb volt elérhető, mint az eredeti termék.

avatar blu-ray jégkorszak kalóz online BitTorrent letöltés