Világgazdaság

Az ETF kitörte a Head & Shoulders mintázat nyakvonalát

A pénteki opciólejáratok után a Wall Street indexei a múlt hét utolsó napján csökkenést produkáltak. A Dow Jones és az S&P 500 index –0.19%-kal hanyatlott a hétre nézve, a NASDAQ azonban 1.11%-kal került feljebb. Mindhárom index új csúcsokat állított fel, és csupán pénteken zuhantak. Az S&P 500 index így nem tudta megtartani az 1200 pontos területet a pénteki zárás végére.

Szerző: Tradenet Global

A hét nagyobb léptékű történései pénteken zajlottak. Elindult a jelentési szezon, és ennek hatására az indexek erőteljes drágulásba kezdtek. A jelentések átfogták a jelentősebb szektorokat, ahogy az Intel (INTC), a Google (GOOG), a Bank of America (BAC), a JP Morgan (JPM), és a General Electric publikálta eredményeit. Ezek a nagyvállalatok jól képviselik a széleskörűen aktív üzleti tevékenységet. Mindezek ellenére pénteken a váratlan rossz hírek megfordították a széljárást.

Az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdefelügyelete, a SEC közölte, hogy büntetést szab ki a Goldman Sachsre (GS $160.70 -12.79%), a legnagyobb Wall Street-i bankra, mely az egyik legnagyobb is egyben. A SEC azzal gyanúsítja a céget, hogy az általa értékesített másodlagos jelzáloghitelekből származtatott értékpapírokat az ügyfeleinek reklámozta, és elmulasztotta közölni az ezekkel kapcsolatos fontos információkat. Ezért a SEC büntetést szab ki a Goldman Sachs bankra és annak egyik alelnökére, Fabrice Tourre-re.

A jelenleg is tartó globális pénzügyi válság elsősorban a másodlagos jelzáloghitelekkel fedezett értékpapírok piacának összeomlása miatt bontakozott ki, mivel a pénzintézetek 2007 után közel 2000 milliárd dollárnyi veszteséget voltak kénytelenek leírni a profitjukból. A Goldman Sachs és a Paulson & Co hatalmasat nyereségre tett szert abból, hogy ezen termékek összeomlására fogadott. Ez utóbbi cég egy fedezeti alapkezelő, aki 1.5 milliárd dollárt keresett a jelzálogpiac összeomlásából. A cég elnökét, John Paulson-t korábban befektetési guruként jellemezte a sajtó.

A SEC vádjai azonban új megvilágítást adnak a cég sikerének. A SEC szerint a CDO értékpapírokat a Goldman Sachs csomagolta be és reklámozta. Ezek a származékos ügyletek a jelzálogokhoz kapcsolódnak, ám soha nem közölték az ügyfelekkel, hogy valójában olyan terméket vásárolnak, amely a jelzáloggal terhelt ingatlantulajdonosok törlesztéseire és az örökké tartó emelkedésének téves hiedelmére épül. Azt sem mondták meg az ügyfeleknek, hogy a háttérben (a bank általi megbízásokkal és John Paulson segítségével) hatalmas short pozíciókat nyitottak ugyanezekre az értékpapírokra. Mi több, a SEC azzal gyanúsítja Paulsont, hogy aktív részese volt annak a befektetési portfoliónak a kialakításában, amelyet a Goldman Sachs értékesített, és ez ebben való részvételért Paulson 15 millió dollárt fizetett a Goldman Sachsnek - írja a Tradenet heti elemzése.

A SEC fentiekben részletezett bejelentése egy órával a tőzsdenyitás után jött, és erősen lefelé taszította az indexeket. A Dow Jones legsötétebb órájában 170 pont veszteségben tartózkodott, ám végül mégis pozitív tartományban tudta zárni a hetet, kiterjesztve ezzel hetedik hete tartó rallyját. A kereskedés forgalma különösen magas volt, és számottevően túllépte az elmúlt hónapok átlagát.

Az utolsó korrekció után kiadott jelentésünkben azt írtuk, hogy az index újra szárnyalhat, amennyiben a jelentős ellenállási szint fölé tör ki. A Tradenet kereskedőszobában a SPY ETF-et 107-től kereskedtük, amikor az ETF kitörte a Head & Shoulders mintázat nyakvonalát. Akkor azt becsültük, hogy a SPY akár 120 pontig is elmehet. Az index egy kicsivel még túl is szárnyalta ezt a szintet. A pénteki hanyatlás azonban a várt korrekció kezdését is jelezheti. Az első támaszvonal 117.50-en található, a következő jelentős szint pedig 115 pontnál.


Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: Az új opciós ciklus első napja, és a jelentési szezon 8 fő napját megelőző kereskedési nap. Csendes kereskedés várható.

Kedd: Nincsenek fontos gazdasági bejelentések. A piac a zárás utáni gyorsjelentésekre vár. Az Apple (AAPL) ekkor publikálja negyedéves számait.
 
Szerda: Nincsenek gazdasági bejelentések. A kereskedés irányát a gyorsjelentések határozzák meg.

Csütörtök: A fogyasztói árindex és az ingatlanpiaci adatok mozgatják a piacot. Hozzávéve ehhez a gyorsjelentések hatását, a hét legvolatilisebb napja elé nézünk csütörtökön.
 
Péntek: Tartós fogyasztási cikkek forgalmi adatai lehetnek hatással a piacra az első két órában.

Egészségbiztosítás Autók Devizakereskedőknek GVH-ügyek műkincspiac elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Pályázati forródrót General ElectricBefektetési lehetőségek 2010 hivatali visszaélések változások az egészségügyben Goldman Sachs Környezetvédelem - Globalizáció A szerkesztő ajánlja makroadatok BKV Vállalati jelentések JP Morgan felügyelet forintárfolyam Orbán Viktor Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések autóipar Elemzői vélemények Bűnügyek katasztrófák országgyűlési választások 2010 Sanyo gyógyszeripar repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban makromutatók Részvénypiacok SZDSZ-ügyek Intel Élelmiszerpiac A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac sec Paulson IMF-megállapodás Google adó Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Mol biztosítás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon tömegközlekedés korrupció Bank of America