Világgazdaság

Elkeserítő adatok az EU-ból - A magyar bika még él

Az Európai Unió statisztikai hivatalaként működő Eurostat ma délelőtt tette közzé a tavalyi évre vonatkozó hivatalos államháztartási adatokat. A felülvizsgált adatok értelmében komoly meglepetések születtek negatív értelemben, miután például Görögország esetében nagyobb lett a GDP arányos hiány, mint azt korábban a görög kormányzat előrejelezte.

Az Eurostat mai közleménye az Equilor szerint rávilágít az eurózóna adósságválságának súlyosságára, miután kiderült több tagállam esetében radikálisan felfelé kellett módosítani a tavalyi költségvetési hiány adatokat. Ráadásul a görögök esetében a bizonytalan adatszolgáltatás miatt további felfelé történő módosítás lehetőségét is kilátásba helyezte a statisztikai hivatal.

Az adósságválság nem csak az eurózóna tagállamait érinti, elemzők szerint adósságválság kialakulásának lehetősége fenyegeti Japánt is, amely a fejlett világ legnagyobb arányos államadósságát halmozta fel az utóbbi évtizedekben. A Fitch Ratings kilátásba helyzete, hogy a megugró japán államadósság miatt veszélyben van az ország hitelminősítésének „AA-„ besorolása, a Fitch becslései szerint a japán GDP arányos adósságráta 201 százalék körül alakulhat az idén.

Az európai uniós adatok közlését követően egyértelműen negatív piaci reakciók bontakoztak ki. A német részvénypiaci benchmark indexe, a DAX index a bejelentést megelőző 0,8 százalékos pluszból hullott alá és 45 perccel az adatközlést követően már 0,8 százalék körüli mínuszban van.

Érdekesség ugyanakkor, hogy a magyar részvénypiac egyelőre immunisnak tűnik a negatív fejleményekkel szemben. A 13 tagú BUX index bár a 11 óra előtti szintekről szintén lefelé mozdult el, összességében azonban még mindig tartja a fél százalék körüli emelkedést. Különösen a MOL és az OTP tartja jól magát a negatív piaci szentiment közepette: 11:45-ös állapotok szerint a MOL 66 pontot, az OTP pedig 44 pontot tesz hozzá a BUX index 157 pontos emelkedéséhez.

Az Equilor véleménye szerint a mai bejelentések is ráerősítenek arra a piaci várakozásra, hogy napok, sőt akár már csak órák választhatnak el bennünket attól, hogy Görögországban hivatalosan is bejelentsék: az athéni kabinet igénybe veszi az IMF gyorssegélyét, hogy így tudja finanszírozni a május végéig lejáró államadósságukat.

A mai bejelentés várhatóan a nap egészében kijelöli a piac irányát az európai börzéken, sőt egyelőre úgy tűnik, hogy az amerikai nyitás is a negatív tartományban alakul majd. A határidős amerikai indexek jelenleg 0,3 százalékos mértékű esést jeleznek előre a mai napra. Az amerikai kereskedés hangulatára az európai adósságválság mellett az is rányomhatja a bélyegét, hogy a hírek szerint Barack Obama elnök a mai nap folyamán beszédet tart a pénzügyi szektor megreformálásának szükségességéről, amelyet a Goldman Sachs botrány tett ismét időszerűvé.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Autók elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság besorolás infrastruktúra-fejlesztés Török Zoltán OTP turizmus Környezetvédelem - Globalizáció Malév A szerkesztő ajánlja BKV Vállalati jelentések államadósság Eurostat LMP-ügyek Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Külföldi lapvélemények Orbán Viktor évértékelő beszéde Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás Bűnügyek katasztrófák index országgyűlési választások 2010 autó A KSH jelenti repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban buxElemzői vélemények VPOP fogyasztási cikkek költségvetési hiány Jobbik-ügyek A munka világa fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac Görögország utazás Befektetési lehetőségek Mol Európai Unió Egyesült Államok EU aloldal biztosítás Tudomány - Kultúra ingatlanpiac Bajnai Gordon kormányfő lett Fitch infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon Equilor