Világgazdaság

A Skanska nyerte a Zöld Iroda Versenyt

A „2010 Legzöldebb Irodája” címet nyerte el a Skanska Magyarország kisvállalati kategóriában a KÖVET Egyesület által szervezett idei Zöld Iroda versenyen. A nevező cégek feladata az volt, hogy minél jelentősebb mértékben környezetközpontúvá tegyék saját irodájukat, minél hosszabb távon ható változtatásokat vezessenek be. A KÖVET – Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért szervezésében lebonyolított versenyen különböző kategóriákban több mint 30 cég indult, a díjak átadására a Zöld Iroda Kiállításon május 18-án került sor.

A Skanska célja, hogy valamennyi piacon - amelyen jelen van - vezető szerepet töltsön be a zöld fejlesztésekben és a szerkezeti megoldásokban. Ennek érdekében világszerte minden egyes projekt esetében a környezettudatosságra és az energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt, akár út, híd, iskola, irodaház vagy kórház építéséről legyen szó.

Irodaházak fejlesztőjeként a Skanskának nagy szerepe van abban, hogy az ott dolgozók „zöld” környezetben tölthessék munkaidejüket. A Skanska saját irodája is egy általa fejlesztett zöld épületben található, a Népliget Centerben, amely elnyerte az Green Building tanúsítványát.

A Skanska zöld irodaházai révén már eddig is törekedett a fenntarthatóság szem előtt tartására, a verseny során azonban most saját budapesti irodájuk mindennapi működésében hajtottak végre zöldítő változtatásokat. Így például energiatakarékos, mozgás- és jelenlét-érzékelő világítótesteket szereltek fel az irodában, palackos ásványvíz fogyasztása helyett áttértek a szűrt csapvízre, saját környezetvédelmi irányelveket határoztak meg a céges rendezvények lebonyolítására. A a takarékos papírfelhasználás terén is további lépéseket tettek, amelyben a kollégák belső oktatása is nagy szerepet kapott.

„Ez a díj igazán sokat jelent számunkra, mivel annak a bizonyítéka, hogy irodánk éppoly környezettudatos, mint befektetéseink. Ahhoz, hogy igazi zöld fejlesztő légy, jó példát kell mutatnod saját életviteleddel – mondta el Andreas Lindelöf, a Skanska Magyarország ügyvezető igazgatója. – „Az általunk épített irodaházak világszerte – így a következő irodaház projektünk Budapesten, a Green House is – olyan kiemelkedő környezetvédelmi előírásoknak megfelelően épülnek, mint például a LEED értékelő rendszer. Azért jelentkeztünk a Zöld Iroda Versenyre, mert azt szerettük volna, hogy fejlesztéseink mellett saját irodánkban is minél hangsúlyosabb szerepet kapjon a környezettudatosság.”

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események zöld irodaház verseny Skanska Medicina A szerkesztő ajánlja Költségvetés 2012-2013 Matolcsy György A második Orbán-kormány fenntartható fejlődés Adósságválság az EU-ban lindelöf Magyar Telekom Nyrt. Bajnai Gordon kormányfő lett Barack Obama Budapest Bank