Világgazdaság

Aki nem védi wifijét, bírságot fizet

A német legfelsőbb bíróság döntése szerint pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem védik jelszóval otthoni vezeték nélküli internethálózatukat, és ezáltal lehetővé teszik, hogy harmadik fél hozzáférjen, és illegálisan közzétett tartalmakat töltsön le azon keresztül – tudósít a HENT.

A bírósági határozatról beszámoló szerint a jövőben 100 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok a magánszemélyek, akik nem gondoskodnak arról, hogy otthoni wifi-hálózatukhoz illetéktelenek ne férhessenek hozzá.

A bírósági határozat szerint "a magánszemélyek kötelezettsége, hogy otthoni internetes hálózatuk biztonságát megvédjék az olyan illetéktelen személyektől, amelyek azt szerzői jogot sértő tevékenység céljára használnák".

A bíróság ugyanakkor kimondta, az állampolgárok nem kötelezhetők arra, hogy a wifi-hálózat biztonsági elemeit folyamatosan frissítsék, de a rendszer installálásakor kötelesek a minimális jelszavas védelmet beállítani. A testület mindemellett megállapította, az internetkapcsolat tulajdonosai nem vonhatók felelősségre a harmadik fél által a hálózatukon keresztül elkövetett szerzői jogi jogsértésekért.

A bírósági állásfoglalásra azt követően került sor, hogy egy, a bíróság által meg nem nevezett zenész eljárást indított egy magánszemély ellen, akinek a hálózatán keresztül illegálisan letöltötték a dalait. Miután az érintett hitelesen bizonyította, hogy a letöltés időpontjában nem tartózkodott otthonában, a bíróság kimondta, hogy a letöltés tényéért nem, ellenben a hálózat biztonságos használatát garantáló óvintézkedések elmaradásáért felelősségre vonható.

A német szövetségi információs technológiai, távközlési és új média szakmai szervezet, a Bitkom adatai szerint a német háztartásokban körülbelül 26 millió wifi-hálózat működik.

HENT BÉT - Napi események FHB NyRt. 2010 OTP NMHH jelszó legfelsőbb bíróság bírság adó Wifi szerzői jogvédett büntetés