Világgazdaság

Az olajfolt egyre terjed, a BP állná a költségeket

A British Petroleum abban reménykedik, hogy kezelni tudja azt a kárt, amelyet a Mexikói-öbölben általa okozott olajszennyezés idézett elő.

Ezt Tony Hayward, a BP elnök-vezérigazgatója jelentette ki a Bloombergnek. "Ha sikerül a helyzettel oly módon megbirkóznunk, ami minimalizálja a környezeti hatást, akkor csak kisebb vitákra számíthatunk. Ha azonban a környezeti hatás súlyos, akkor nem sok lehetőségünk marad a partmenti olajfúrási kapacitások bővítésére – fogalmazott a cég vezére.

Obama amerikai elnök tegnap meglátogatta a Mexikói öböl olajszennyezéssel sújtott tengerpartját, és egyórás tájékoztatást kapott arról, hogyan mozog az olajfolt Louisiana szövetségi állam partja felé.

Mindez a legrosszabbul jön az olajipari óriásnak, hiszen a BP az utóbbi időben jobb teljesítményt nyújtott: április 27-én közölte, hogy nettó jövedelme az idei első negyedben több mint a kétszeresére, 6,08 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi időszakban feljegyzett 2,56 milliárd dollárról. A BP papírok jegyzése a múlt héten 10 százalékkal csökkent, ami a legnagyobb heti csökkenés 2008 októbere óta. A befektetők aggódnak amiatt, hogy az olajszennyezés megfékezésének költsége eszkalálódni fog.

A BP jelenleg naponta mintegy 450 ezer hordó olajat termel ki a Mexikói öbölben, ami a teljes mennyiség mintegy 12 százaléka. A partmenti lelőhelyek a legprofitábilisabbak a cég számára. A cég most egy 100 hajóból és 700 halászhajóból álló flotilla segítségével dolgozik az április 20-án bekövetkezett baleset következményeinek eltüntetésén.


 

részvény Pioneer Alapkezelő Zrt. K&H Bank Zrt. profit obamaAdósságválság az EU-ban Joseph Stiglitz A második Orbán-kormány olajfolt olaj BP Amerikai piac - napi elemzés