Világgazdaság

Félmilliárdot ad az OTP a vihar- és árvízkárosultaknak

Az OTP Bank 500 millió forinttal támogatja a májusi ítéletidő áldozatait – jelentette be ma reggel Pongrácz Antal, a hitelintézet alelnöke. Közölte: az összeget még ma délelőtt átutalják a Magyar Vöröskereszt számlájára.

Az OTP csoport 42,4 milliárd forintos, korrigált adózott eredményt ért el 2010 első negyedévében, amely több mint duplája az előző negyedévinek, a bázisidőszakitól viszont némileg elmarad – közölte Bencsik László vezérigazgató-helyettes a hitelintézet gyorsjelentésének megjelenése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Bencsik László hangsúlyozta: a bankcsoport jövedelmezősége a kedvezőtlen körülményekhez képest viszonylag jól alakul, a tőkearányos megtérülés 14 százalék volt az első negyedévben. A tőkemegfelelés ezzel párhuzamosan javul, a konszolidált tőkemegfelelési mutató az első negyedévben 17,5 százalék volt, amely jóval meghaladja az előírt mértéket.

Az elmúlt időszak kapcsán fontos megjegyezni – emelte ki a vezérigazgató-helyettes -, hogy a külföldi érdekeltségek országaiban folyamatosan stabilizálódik a makrogazdasági helyzet, így a leánybankok teljesítménye az elmúlt hónapokban javult, és ez a tendencia várhatóan a következő években is folytatódik majd.

A devizahitelesek lehetséges megsegítéséről kialakult viták kapcsán Bencsik László rámutatott: az OTP Bank 75, illetve 50 bázispontos extra (az eddigi lépéseken felüli) kamatcsökkentést hajtott végre a svájci frank, és a japán jen alapú hiteleknél, annak érdekében, hogy kompenzálja az utóbbi hetek forintgyengülésének hatását.

devizahitelPaul Krugman vihar OTP negyedév eredmény profit árvíz vöröskereszt adomány