Világgazdaság

Nem dobta fel a piacokat a görög segély

A fontosabb európai részvényindexek estek ma reggel annak ellenére, hogy véglegessé vált a Görögországnak nyújtandó segélycsomag.

A Stoxx Europe 600 kompozit index 0,4 százalékos mozdult lefelé, csakúgy, mint a DAX, miközben a CAC 0,7 százalékot gyengült ma délelőtt. A brit piacon ünnepnap miatt nem folyik kereskedés – jelenti a MarketWatch.

A Danske Bank elemzése szerint a görögöknek nyújtandó, 110 milliárd eurós segélycsomag megszünteti a rövid távú csőd kockázatát, ugyanakkor a jövő dönti el, hogy Athén életbe lépteti-e támogatásért fejében elvárt szigorító intézkedéseket. Az elemzők szerint a befektetők most azon kezdhetnek spekulálni, hogy vajon mennyire lesznek tarthatóak a spanyol és portugál előrejelzések.

A Nemzetközi Valutaalap és az eurózóna tagállamainak hiteleiért cserébe Görögországnak igen szigorú megszorító intézkedéseket kell életbe léptetnie. Az eurózóna pénzügyminiszterei ezzel a feltétellel bólintottak rá a soha nem látott összegű mentőcsomagra.

Ma rendkívüli ülést tart a Bundestag költségvetési bizottsága, hogy ott is megvitassák a mentőakció részleteit és következményeit. A német szövetségi parlament alsó- és felsőháza (Bundesrat) egyaránt sürgősséggel fogja tárgyalni a görög hitelcsomagot, hogy azt már péntekig el lehessen fogadni - tudósít a Handelsblatt. Mint ismert, Angela Merkel kancellár már hetekkel ezelőtt megígérte, hogy ha lesz görög mentőakció, akkor azt csak a törvényhozás egyetértésével hajtják végre.

Autók Nissan NAV UBS sztrájk KSH Pénzügyi és gazdasági válság Mercedes-gyár épül Kecskeméten kutatás OTP Adidas A szerkesztő ajánlja görög Mesterházy Attila forintárfolyam Orbán Viktor Matolcsy György autóipar Apple Főtáv Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány országgyűlési választások 2010 oktatás autó Adósságválság az EU-ban Részvénypiacok VPOP A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság MSZP-ügyek fogyasztási cikkek Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció Szakszervezet - Érdekképviselet Európai Unió BMW Facebook Korábbi konferenciák biztosítás ingatlanpiac Angela Merkel Gazprom Fidesz-ügyek BP (British Petroleum) Warren Buffett