Világgazdaság

Energiaár-emelési tilalom! Befagyasztották!

Július 1-jétől nem emelhet árat egyetlen hazai egyetemes piaci áram- és gázkereskedő sem – döntött tegnap az Országgyűlés –, az ősztől pedig visszaáll a hatósági árszabályozás. A lépés a lakossági fogyasztók védelmét szolgálhatja.

Július 1-jétől nem emelhet árat egyetlen hazai egyetemes piaci áram- és gázkereskedő sem – döntött tegnap az Országgyűlés –, az ősztől pedig visszaáll a hatósági árszabályozás. A lépés a lakossági fogyasztók védelmét szolgálhatja. A Magyar Energia Hivatal jogköre csökken majd, a felettes tárcáé viszont erősödik, vagyis visszaáll a 2008-ashoz hasonló helyzet.

A kormány megkezdi a tárgyalásokat az érintett szolgáltatókkal az árcsökkentés lehetőségeiről. Csoda persze nem várható, mert az állam mozgástere nem túl nagy. Az áram végfelhasználói lakossági ára 90 százalékban eddig is hatósági jellegű összetevőkből állt, de persze nyilván lesz mit lefaragni. A gázpiacon többet tehet a kormány, de több energiát is igényel tőle, hogy tiszta képet szerezzen a piacról.

A döntésnek köszönhetően az őszi önkormányzati választásokig már biztosan nem rakódnak újabb energiadíj-terhek a lakosságra, holott a forint gyengülése és más okok júliustól két számjegyű gáztarifa-emelést is indokolnának. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter bejelentette, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-hányadának visszavásárlásáról, de nem feltétlenül az állam venné meg a tulajdonrészt.

A cikk itt folytatódik, de teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Autók GVH-ügyek elemzések - Gazdaság és Pénzügy Pénzügyi és gazdasági válság Rendőrségi ügyek - Tüntetések turizmus A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések országgyűlés A szerkesztő ajánlja energiaár Starbucks Orbán Viktor Felmérések hatósági ár autóipar Elemzői vélemények repülés Reklám és Média Adósságválság az EU-ban béremelés Részvénypiacok átlagkereset Élelmiszerpiac fogyasztóvédelem Deviza- és árupiac utazás Gazdák és termelők Befektetési lehetőségek Európai Unió Fővárosi ügyek OECD infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Fidesz-ügyek Adórendszer Magyarországon