Világgazdaság

Gyurcsány: megy a parasztvakítás!

Na, akkor szakmázzunk egy kicsit, mert adóügyben folyik a parasztvakítás – írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök szerint szánalmas és szakmailag silány, ahogy a kormány emberei bizonygatni próbálják, hogy a Fidesz adójavaslatával senki sem jár majd rosszul.

Attól, hogy a jövőben nem a szuperbruttó, hanem a  tényleges bruttó kereset 16 százaléka lesz a  személyi jövedelemadó jottányit sem változik  a Fidesz javaslat alaptermészete: az egykulcsos, a kisjövedelműek számára semmilyen kedvezményt nem biztosító durva jövedelem átcsoportosítást eredményez a szegényektől a gazdagokhoz – írja legfrissebb blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök fejtegetése szerint a keresők kétharmada, mindenki, aki 220 ezer forintnál kevesebbet keres havonta, az adójóváírás megszűnésével veszíteni fog.  Nemcsak a minimálbéresek, bár ők a legtöbbet, havi  11 ezer forintot.  Havi 8-10 ezer forintot, nettó jövedelmük 8-14 százalékát veszítik el a 90-110 ezer forint között keresők, de az ennél többet keresők vesztesége is több ezer forint. És mindez azért, hogy a havi 500 ezernél többet keresők 20-45 százalékkal többet vihessenek haza.

Gyurcsány szerint az adójóváírás megszüntetése nem csupán a két-háromszázezer minimálbéren foglalkoztatottat sújtja majd, hanem mintegy két és félmillió munkavállalót, a keresők legalább kétharmadát.

A politikus szerint a minimálbéremelés, bár a legnehezebb helyzetben lévőkön segít, a többség gondját nem oldja meg.  Ahhoz, hogy a ma 90-100-150-200 ezer forintot keresőket ne érje veszteség, a minimálbéremelésen túl a bruttó keresetek jelentős növelésére lenne szükség a dolgozók kétharmadánál.

Amerikai piac - heti elemzés Gyurcsány Ferenc kormány Fidesz adó minimálbérA második Orbán-kormány