Világgazdaság

Nyugaton már bővül a kishaszonjármű piac

A tavaly májusinál már csak negyedével kevesebb személygépkocsi kelt el a múlt hónapban a magyar piacon, és egy közbeszerzési pályázatnak köszönhetően a kishaszonjármű eladások visszaesése is 9 százalékra mérséklődött.

A 3,5 tonnánál nagyobb teherautókból azonban fele annyi talált gazdára, mint egy évvel korábban, ám egyik szegmens kereskedői sem érzik úgy, hogy fellélegezhetnek.

A harminc európai országban (EU27+EFTA) csak a kishaszonjármű eladások emelkednek, viszont február óta egyre nagyobb mértékben haladják meg a tavalyi év azonos hónapjainak szintjét. Áprilisban például már 14 százalékkal emelkedtek a bázis fölé.

Így az első négy hónap átlaga 6,6 százalékos piacbővülést mutat. Azonban az új uniós tagországok, az úgynevezett EU10-ek négyhavi átlaga 43, az áprilisi pedig 27 százalékos visszaesést mutat. Ezzel szemben Nyugaton áprilisban közel ötödével több 3,5 tonna alatti haszonjárművet adtak el.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Autók NAV elemzések - Gazdaság és Pénzügy Nemzetközi konfliktusok Pénzügyi és gazdasági válság kutatás eladás OTP Malév A szerkesztő ajánlja makroadatok Vállalati jelentések akciók forintárfolyam Felmérések autóipar Elemzői vélemények Hitelek: lakás A második Orbán-kormány katasztrófák oktatás autó A KSH jelenti Reklám és Média Betéti kamatok Adósságválság az EU-ban béremelés makromutatók JATO fogyasztási cikkek átlagkereset A munka világa Deviza- és árupiac Fúzió és akvizíció értékesítésFelmérések kishaszonjármű Egyesült Államok biztosítás infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás Adórendszer Magyarországon