Világgazdaság

Olcsóbb lesz az áram

Július 1-jétől az Elmű Nyrt. lakossági ügyfelei számára átlagosan 2,62 százalékkal lehet alacsonyabb az áramszolgáltatás végfelhasználói díja, az Émász Nyrt.-nél pedig 9,71 százalékkal – jelentették be a cégcsoport tájékoztatóján.

Az átlagba az I-es tömb (kisebb fogyasztású, többnyire rosszabb anyagi helyzetű) és a II-es tömb, azaz a „normál” fogyasztói csoport tartozik bele.

Érdeklődésünkre az E.Onnál megbontva közölték az egyetemes szolgáltatás tervezett csökkentésének mértékét: e szerint az I. tömbben 4,38 százalékos lenne a csökkentés, a II-esben edig 4,60 százalékos. A Magyar Energia Hivatal (MEH) hamarosan dönt a társaságok díjcsökkentési kérelméről.

A negyedik hazai egyetemes piaci áramszolgáltató, az EdF Démász tervét nem ismerjük, de mozgásterét az előbbi hároméhoz hasonló tényezők befolyásolják. Most például elsősorban mindegyikük számára az teszi lehetővé a tarifák lefaragását, hogy maguk is olcsóbban jutnak áramhoz a közös nagykereskedőtől, az MVM Zrt.-től.

Díjaikban emellett vissza is kell téríteniük bizonyos összegeket, mert az előző negyedévben, technikai okokból kissé túllépték a számukra éves szinten engedélyezett, kilowattóránként 1,98 forintos kiskereskedelmi árrést. Úgy kell ugyanis az árrésüket tartaniuk, hogy az árképzés idején még csak becslésük lehet egyes árbefolyásoló tényezők alakulásáról. Negyedévenként korrigálhatnak. Ha lefelé kellene, de elmulasztanák, a MEH felszólítja őket.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

áram ár E.OnJATO Dynamics INA forintárfolyam Generali Demján Sándor A második Orbán-kormány Elmű Részvénypiacok Google Inc. A szociális és adórendszer átalakítása GfK Egyesült Nemzetek Szervezete Émász Amerikai piac - napi elemzés