Világgazdaság

Újra elindulhat a vasútforgalom 5, korábban bezárt szárnyvonalon

Öt korábban bezárt vasúti szárnyvonalon indulhat meg a közlekedés júliustól, és még két vonalon is tervezik az újraindítást, de ott megrongálta a pályát az árvíz – tudta meg az MR1-Kossuth Rádió.

Az MR1-Kossuth Rádió információi szerint a Komárom-Székesfehérvár, a Karcag-Tiszafüred, a Pápa-Csorna, a Lajosmizse- Kecskemét és a Zirc-Veszprém vonalakon indulnak meg újra a vonatok júliustól.

A Bajnai-kormány tavaly 29 szakaszon függesztette fel a vasúti közlekedést azzal az indokkal, hogy a párhuzamosság megszüntetésével meg kell kezdeni a közösségi közlekedés ésszerűsítését. Vagyis azt, hogy - indoklásuk szerint - az éves szinten több mint 330 milliárd forint támogatást elnyelő ágazat továbbra is lyukas hordóként nyelje el a pénzt.

Azt azonban az előző kabinet is elismerte, hogy a 29 vonal felfüggesztésével éves szinten nem lehet nyolc-tíz milliárd forintnál többet megtakarítani. A szakminisztérium a vasút kihasználatlanságával is érvelt. Igaz, kiderült, sokszor azért utaztak kevesen, ment a menetrendek sem voltak összehangoltak.

vasút bajnai-kormány szárnyvonal vasútforgalom