Világgazdaság

SocGen: Az MNB nem tudja megvédeni a forintot

A Société Générale (SocGen) elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank nem rendelkezik elegendő eszközzel ahhoz, hogy meggyőző védelmet biztosítson a forintnak.

A Soicété Générale elemzésében úgy fogalmaz: még ha további pénzügyi segítség rendelkezésre is állna, akkor is "hamar kifogyna a munícióból" a jegybank. A bank szerint ugyan az MNB tartalékai magasabbak, mint az elmúlt pár évben, de még mindig nem érik el a megfelelő szintet.

Ráadásul a jelenlegi helyzetben a SocGen szerint a jegybank nem segít majd a kormány segítségére az IMF-fel való konfliktusban. Az elemzők úgy látják, jelenleg az egyetlen lehetőség a jegybank számára a forint kamatemeléssel történő védelme.

Az elemzők egyébként a ma reggeli, kissé erősebb forintárfolyamot kommentálva úgy vélték: éppen a jegybank beavatkozása tarthatja a 288-as szint alatt a hazai devizát az euróval szemben.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 212,01 pontos emelkedéssel, 22.155,71 ponton nyitott szerdán. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a magyar piac folytathatja a hétfői esésből való feltápászkodást, mivel a jó amerikai zárás és az Apple eredmény hatására a világ részvénypiacain enyhén pluszos a hangulat.

Friss deviza-és részvénypiaci adatok itt

BÉT - Napi események forint 2010 OTP A szerkesztő ajánlja IMF Költségvetés 2012-2013 forintárfolyam A második Orbán-kormány GKI Federal Reserve - Fed SocGen kamatemelésBÉT - Napi események MNB adó Amerikai piac - napi elemzés Société Générale jegybank