Világgazdaság

Egy test, Két fej - Medvegyev és Putyin

Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin miniszterelnök szerepe az orosz emberek szemében nem válik el élesen – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Közép-Európai Egyetem EU-bővítési Központjának kutatási igazgatója.

Arra a kérdésre, hogy Medvegyevtől vagy Putyintól vár többet a nép Oroszországban, Deák András György azt válaszolt, hogy kicsit olyan az orosz rendszer, mint az ország címere, a kétfejű sas: egy test, de kettő fej. A kutatási igazgató véleménye szerint az orosz gondolkodók körében nem válik szét élesen ennek a két személyiségnek a szerepe. Mivel Putyinnak nagyobb a népszerűsége, és főleg vidéken sok a híve a miniszterelnöknek, ő az, aki a lakosság számára elérhetőbb politikus.

Az oroszok vezetési rendszere nem két emberből áll, hanem többen vannak azok a döntéshozók, akik rendszeresen tartanak megbeszéléseket. Ez egyébként megfelel az orosz hagyományoknak, hiszen, akárcsak a Brezsnyev-korszakban a politikai bizottság, itt is egy kollektív vezetőség határoz a fontos ügyekben. Így hiába vannak elvárásai az orosz társadalomnak a politikusok felé, nem biztos, hogy ezeknek meg tudnak felelni a politikai vezetők, Deák véleménye szerint. Hozzátette, ezért a parlamenti pártok szintjén próbáltak megszólítani különböző ellenőrző szervezeteket.

A kutatási igazgató véleménye szerint Medvegyev eddigi elnöksége nem sok sikert tud felmutatni. A szakértő azt mondta, voltak olyan kísérletei az elnöknek, hogy egy új profilt alakítson ki, azonban a saját embereit csupán a hatalom második, illetve harmadik vonalába tudta csak beilleszteni. Medvegyev törekvéseiben sem voltak sikerei eddig, amelyeket az emberi jogok, a korrupció, vagy a civil társadalom megerősítése és a nyilvánosság témakörében kezdeményezett. Talán ez is az egyik oka annak, hogy Medvegyev nem tudott különválni Putyintól.

A következő egy-másfél év Deák szerint már a kampányról szól majd, ami alkalmat adna Medvegyevnek valamilyen markánsabb programmal előlépnie. Ez azonban eddig nemigen sikerült. Azonban a gazdasági válság jelentős a politikusoknál erős népszerűség-csökkenést okozott Oroszországban. Ez az időszak erősen lekötötte Medvegyev figyelmét és energiáit, így nem volt alkalma komolyabb programot kidolgozni. Jóllehet, 2010 elején tapasztalható volt valamiféle nekilendülés az említett témákban, de ezek sem látszanak sikeresnek – fejtette ki a szakértő.

OTP Kovács Mátyás A szerkesztő ajánlja Audi forintárfolyam Oroszország Synergon Nyrt. makromutatók mezőgazdaság Putyin MDF-ügyek