Világgazdaság

Megmarad-e az olcsó pénz?

Minden figyelem az amerikai jegybankra irányul a kereskedésben – kezdi elemzését a Cashline.

Tegnap a San Francisco-i Fed jelezte, hogy a következő két évben komoly esélye van annak, hogy az amerikai gazdaság recesszióba fordul. A bejelentés azért érdekes, mert a bő két héttel ezelőtt megjelent Bézs Könyvben a San Francisco-i Fed nem tett közzé ennyire pesszimista hangvételő kommentárt.

A döntés kapcsán azonban a legfontosabb momentum továbbra is az olcsó pénz fennmaradásának kérdése, amely a kamat oldaláról aligha lesz veszélyben (a Fed által optimálisnak vélt egynapos kamat céltartománya továbbra is marad a 0 – 0,25 százalékos sávban).

Ugyanakkor a korábban vázoltaknak megfelelően lehet, hogy a Fed meghosszabbítaná a kötvényvásárlási programját és a lejáró államkötvényekből származó összegeket is visszaforgatná. Ezek azonban nem számítanak újdonságnak, így sokkal inkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy ilyen tartalmú közlemény képes lenne-e újabb vételeket generálni vagy esetleg a piacról távozók lesznek-e túlsúlyban a kamatdöntést követően.

Nagy Péter, az UniCredit kereskedelmi igazgatója hírek hiányában nem vár nagy változást se a magyar, se a nemzetközi piacokon. Alacsony forgalomban oldalaznak a budapesti részvényárak - mondta Nagy Péter. Hozzáfűzte: az OTP-ben a csütörtöki gyorsjelentésre várnak a befektetők.

cashline Fed céltartomány részvényár kamatdöntés kamat