Világgazdaság

Nőtt a külkereskedelmi mérleg többlete

Az év első hét hónapjában a kivitel volumene 17, a behozatalé 15 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Folyó áras adatokból számítva az export forintértéke 14, az importé 1 12 százalékkal bővült; euróban ez a növekedés 21, illetve 18 százalék volt. A külkereskedelmi mérleg többlete 847 milliárd forintot (3101 millió eurót) tett ki, 289 milliárd forinttal (1182 millió euróval) többet, mint 2009 azonos időszakában - tette közzé legfrissebb gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Január és július között az értéke 10 883 milliárd forint (39,8 milliárd euró), az importé 10 036 milliárd forint (36,7 milliárd euró) volt.  A hét hónap forgalma forintban mért árszínvonala az importnál és az exportnál is 2,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány változatlan ugyanezen időszakban.
A forint a főbb devizákhoz képest 4,7százalékkal erősödött, ezen belül a dollárhoz viszonyított felértékelődése 3,3 százalék, az euróhoz mért pedig 4,9 százalék.

A gépek és szállítóeszközök volumene az exportban 21, az importban 18 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A behozatal több mint felét, a kivitel kétötödét kitevő 3 árucsoport − az általános rendeltetésű ipari gép; villamos gép, villamos készülék és műszer, valamint a közúti jármű − mindkét irányú kereskedelmét 20 százalékot meghaladó volumenbővülés jellemezte a jármű- és járműalkatrész-ipar élénkülése miatt. A vizsgált időszakban hasonló növekedést regisztráltunk a híradás-technikai, hangrögzítő és - lejátszó készüléknél is, bár a sportesemények keresletnövelő hatásának köszönhető dinamikus exportbővülés júliusban már megtört.

A termékkör importjában viszont nem volt olyan látványos a mérséklődés a hetedik hónapban. A feldolgozott termékek kivitelének volumene 13, a behozatalé 11 százalékos növekedést ért el. A legjelentősebb részarányt képviselő árucsoport, a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek volumenbővülése mindkét forgalmi irányban meghaladta a 10 százalékot.

A gyógyszerbehozatalban a régi tagországok, míg a kivitelben az új tagországok és az EU-n kívüli európai országok súlya meghatározó. A műanyagalapanyag-kereskedelem kétszámjegyű volumenbővülése a híradás-technikai megrendelésekkel függ össze. A szakmai, tudományos ellenőrző műszer exportforgalma január óta dinamikus növekedést mutat az autóipar megemelkedett alkatrészigényének köszönhetően..

Richter Gedeon Nyrt. KSH A második Orbán-kormány fizetési mérleg import export Auchan Magyarország Kft. A hét témája Fellegi Tamás