Világgazdaság

Orbán: fontos a romastratégia kialakítása

Erős gazdaságra és nagyobb belső összetartásra van szüksége az Európai Uniónak ahhoz, hogy növelni tudja politikai befolyását - ezt állapították meg a tagországok állam- és kormányfői az egynapos EU-csúcs zárónyilatkozatában. A tanácskozáson szó volt arról a konfliktusról is, amely az Európai Bizottság és Franciaország között robbant ki a roma táborok felszámolása kapcsán.

Erős gazdaságra és nagyobb belső összetartásra van szüksége az Európai Uniónak ahhoz, hogy növelni tudja politikai befolyását - ezt állapították meg a tagországok állam- és kormányfői az uniós csúcs zárónyilatkozatában. Herman Van Rompuy október végén ismerteti az Európai Unión belüli gazdasági együttműködés erősítésére vonatkozó javaslatokat. Az uniós tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke a pénzügyminiszterekből álló, általa vezetett munkacsoporttal állította össze a dokumentumot.

Szétforgácsolt EU-csúcs

A magyar kormányfő a brüsszeli csúcs után elmondta: októberben megállapodhatnak a költségvetési tervezetek előzetes uniós véleményezéséről és a tervezett szankciós rendszerről, valamint kialakulhat az uniós gazdasági kormányzás mint a gazdaságpolitikát formáló eszköz. Úgy vélte, növelné az unió súlyát a világban, ha folytatódna a bővítési folyamat, és csökkenne az energiafüggőség - írja az MR1 - Kossuth Rádió.

A magyar kormányfő arról is beszélt, hogy diszkriminációnak tekintik azt a jelenlegi uniós gyakorlatot, amely szerint az egyes országok államháztartási hiányának kiszámításakor nem veszik figyelembe a magánnyugdíj-pénztárakat nemrég létrehozó tagállamok pótlólagos pénzügyi áldozatvállalását.

A tanácskozáson szó volt arról a konfliktusról is, amely az Európai Bizottság és Franciaország között robbant ki a roma táborok felszámolása miatt. A magyar miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, hogy az Európai Uniónak átfogó romastratégiára van szüksége. A brüsszeli uniós csúcs utáni sajtótájékoztatóján Orbán Viktor közölte: a januártól esedékes magyar elnökség egyik fontos feladatának tekinti a romastratégia kialakítását.

viktor roma EU romaprogram