Világgazdaság

A nemfizetés a hazai kkv-k fő félelme

A PartnerControll.hu felmérésének keretében 1067 magyar vállalatot kérdezett meg arról, hogy mekkora pénzügyi kockázatot jelent vevői nem- vagy késve fizetése.

A válaszadó cégek legnagyobb része (31,89 százaléka) közepesnek ítélte meg a nemfizetésekből adódó kockázatot. A több mint 1000 cég 63,21 százaléka közepes vagy ennél nagyobb kockázatot tulajdonított partnereik nemfizetésének.

A kutatás keretében a válaszadó cégek 1-5-ig terjedő skálán értékelték, hogy számukra mekkora kockázatot jelent partnerük nem-, vagy késve fizetése. Csupán 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem jelent számukra kockázatot a vevői nemfizetés. A felmérésből kiderül, hogy Magyarországon 86 százalékánál jelen van a partnerek nemfizetéséből eredő kockázat, azaz a cégek nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a jelenséget.
  
A területek szerint is megoszlanak a nemfizetési kockázatra vonatkozó vélemények. A Legjobbnak a helyzetet Győr- Moson-Sopron, Zala és Somogy megye vállalatai értékelték, míg a legnagyobb kockázatot Veszprém, Hajdú-Bihar, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében látják.

A kutatás a kis és középvállatokra koncentrált a megkérdezéskor. A 300 és 1000 millió forint közötti éves árbevételű cégek értékelik a leginkább úgy, hogy számukra jelentős kockázatot jelent partnereik nem teljesítése. A foglalkoztatottak létszámának tekintetében a 5-9 főt foglalkoztató cégek érzik magukat a nemfizetésnek leginkább kitéve, míg az 50-249 főt foglalkoztató vállalatok stabilitásunknak köszönhetően kisebb kockázatot tulajdonítanak a  vállalati nemfizetésnek.

 

kockázat infrastruktúra-fejlesztés Aegon Biztosító makroadatok ben bernanke Joseph Stiglitz A második Orbán-kormány Ajkai katasztrófa makromutatók középvállalatAjkai katasztrófa partner nemfizetés partnercontroll Magyar Telekom Nyrt. kkv Európai Unió Amerikai piac - napi elemzés