Világgazdaság

A svájci jegybank útjába állt a frank erősödésének

A Svájci Nemzeti Bank megakadályozta a frank erősödését - áll a Bloomberg elemzésében. A kamatemelés elképzelhetetlen.

A Svájci Nemzeti Bank állhatott útjába a frankerősödésnek – állítják a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Az SNB nem szokványos intervencióval befolyásolta a frank árfolyamát, azzal a nyár elejéig próbálkozott, majd a hatalmas veszetések miatt kénytelen volt felhagyni a fizetőeszköz erősödésének megállítására tett kísérlettel.

A svájci frank árfolyama elszaladt, miután a jegybank kihátrált a fizetőeszköz menedzselése mögül: ez volt az egyik tényezője annak, hogy 220 feletti frank/forint árfolyammal is találkozhattunk, ugyanis a frank euróval szembeni erősödése negatívan hat a forintjegyzésre is.

A svájci jegybank legutóbbi kamatdöntése akadályozhatta meg a további frankerősödést: az alapkamatot változatlanul hagyták, ám világossá tették, a piac ne várjon kamatemelést még jó ideig. Az inflációs várakozások visszavágásával támasztották ezt alá.

Elemző: A svájci jegybank küzdeni fog a túl erős frank ellen

A svájci frank 2,3 százalékot gyengült szeptember közepe óta az euróval szemben, 16-án kezdődött a folyamat, amikor a Svájci Nemzeti Bank visszavágta az inflációs kilátását. A Citigroup közgazdásza szerint a megelőző inflációs várakozás túl magas volt, a visszavágás megfelel egy verbális intervencióval – fejtette ki Michael Saunders.

A gyengébb frank csökkenti a Svájci Nemzeti Bankra nehezedő nyomást, hogy beavatkozzon a piaci folyamatokba – írja a Bloomberg. Az intervenció miatt a jegybank 15 milliárd dollár veszteséget könyvelhetett el 2010 első félévében – jegyzi meg a hírügynökség.

You-Na Park, a Commerzbank AG frankfurti elemzője elmondta: az inflációs kilátás az SNB kezére játszik, mely talán egy taktikai elem.

Az SNB csökkentette a három éves inflációs kilátásokat a múlt hónapban: jobban megvágva a pénzromlási várakozásokat, mint valaha a történelemben. A bank 0,3 százalékos inflációt vár 2011-ben, melyet a júniusi 1 százalékról csökkentett le, a pénzromlási prognózist 2012-ben 1,2 százalékra vágtát le a megelőz 2 százalékos prognózisról.

Az alpesi deviza 1,335-ös szinten áll az euróval szemben, mely 4 százalékkal erősebb szint, mint a szeptember 8-ai rekordalacsony 1,278-os jegyzés. „Az új inflációs kilátással az SNB többet elért, mint azelőtt a jegybanki intervenciókkal” – mondta David Marmet, a Zuercher Kantonalbank közgazdásza.

Sebastian Wanke, a Dekabank frankfurti közgazdásza szerint „ügyes trükk” a svájci jegybank inflációs jelentése, mely miatt 2011-ben is változatlanul hagyhatja a kamatszintet.

svájci jegybank GVH-ügyek Szurgut Frank 2010 OTP turizmus frankárfolyam A szerkesztő ajánlja makroadatok Svájci Nemzeti Bank Alstom Matolcsy György A második Orbán-kormány Cashline Kft infláció Nokia makromutatók A szociális és adórendszer átalakítása mezőgazdaság Wall Street adó Magyar Telekom Nyrt. Mol SNB Jean-Claude Trichet