Világgazdaság

Csak 60 nap alatt hajlandó fizetni a kkv-k többsége

Egy a napokban publikált felmérés eredményei alapján a vállalkozások nagy része aggódik vevői nemfizetése miatt. Az eredmény nem meglepő, hiszen a vevői kapcsolatok, és ezen belül a vevői fizetések teljesítése a hazai kkv-k gazdasági helyzetének legfontosabb meghatározója.

A vevői nemfizetések azonban a jéghegy csúcsa, hiszen már egy 60 napos fizetési határidő is komoly finanszírozási nehézséget jelenthet a kisebb cégek számára” – mondta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

„Az említett felmérés arra mutat rá, hogy elsősorban 300 és 1000 millió forint éves árbevételű, illetve az 5-9 főt foglalkoztató cégek számára jelentenek nagy kockázatot a vevői nemfizetések. A mi tapasztalataink azt mutatják, hogy nincs jelentős eltérés a fizetési határidők tekintetében a mikro- és kisvállalkozások között, jelenleg a kkv szektorban átlagosan 34 napos fizetési határidőt alkalmaznak a vevők.

Jelentős azonban azok aránya, akik 60, vagy akár 90 napon túli fizetési határidőre hajlandók a pénzügyi teljesítésre (54 százalék és 19 százalék). Ez pedig komoly problémákat jelenthet egy kkv számára, hiszen 2-3 hónapos vevői finanszírozást csak a vállalkozások igen kis része engedheti meg magának” – mondta el a szakember.

A PartnerControll.hu felmérésének keretében 1067 magyar vállalatot kérdezett meg arról, hogy mekkora pénzügyi kockázatot jelent vevői nem- vagy késve fizetése. A válaszadó cégek legnagyobb része (31,89 százaléka) közepesnek ítélte meg a nemfizetésekből adódó kockázatot. A több mint 1000 cég 63,21 százaléka közepes vagy ennél nagyobb kockázatot tulajdonított partnereik nemfizetésének.

A kutatás keretében a válaszadó cégek 1-5-ig terjedő skálán értékelték, hogy számukra mekkora kockázatot jelent partnerük nem-, vagy késve fizetése. Csupán 14 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem jelent számukra kockázatot a vevői nemfizetés. A felmérésből kiderül, hogy Magyarországon 86 százalékánál jelen van a partnerek nemfizetéséből eredő kockázat, azaz a cégek nem hagyhatják figyelmen kívül ezt a jelenséget.

teljesítés felmérés fizetési határidő nemfizetés K&H kkv finanszírozás