Világgazdaság

Aranyba fektetni - kockázatok nélkül

A magyarországi irodával is rendelkező Admiral Markets egy olyan speciális számlát nyújt ügyfelei számára, ami ötvözi a betétek likviditását a tőzsdei kereskedés során elérhető haszonnal, ugyanakkor hosszú távú befektetésre is alkalmas. Ennek lényege, hogy a pénz aranyban denominált, viszont az ügyfél nem kockázatja vagyonát kereskedéssel.

Az Arany Számlák úgynevezett Arany Egységekben denomináltak, melynek árfolyamát az Admiral Markets MetaTrader4 platformján az XAU/USD instrumentum hordozza. Eddig a magyar irodán keresztül három pénznemben - forint, euró, dollár - lehetett számlát vezetni, ez bővül egy új "devizával", az arannyal. Ezen a számlán nem lehet közvetlenül betétet elhelyezni, de ötvözi utóbbi előnyeit, valamint kereskedési számlaként és befektetésként is használható.

Az aranyszámla lényege, hogy az ügyfél elhelyezi a pénzét egy, az Admiral Markets által vezetett devizaszámlán, amit követően egy speciális árfolyamon, a XAU-n - azaz az egy uncia aranynak megfelelő dollár kurzuson – ez az összeg átváltásra és az arany számlán elhelyezésre kerül. Ennek nagy előnye az aranyban történő befektetéshez képest, hogy itt nem kell pozíciót nyitni, ezzel pedig elkerülhető az összes hátrány: a pozíció fenntartásának költségei és annak szabályai.

Az aranyszámlára betett pénzzel nem kell kereskedni, nincs szükség pozíciók nyitására, a számlával lényegében semmi nem történik, de ahogy az arany ára változik, úgy a számla értéke - amint az ügyfél visszaváltja devizára - ennek arányaiban módosul.

A hosszú távra tervezőknek, vagy a kereskedéshez nem eléggé értőknek ajánljuk ezt a konstrukciót. Illetve, azok számára is tudjuk javasolni, akik profi módon kereskednek, hiszen az aranyszámla alkalmas hagyományos értelemben vett kereskedésre is - így a pozíció értéke folyamatosan nő, ahogy az arany drágul.

A számlanyitási feltételek megegyeznek egy, az Admiral Marketsnél nyitott átlagos deviza alapú kereskedői számláéval: nincsen minimális betétigény, a számlán való pénz elhelyezés nem kötelez kereskedésre és az ügyfél el tudja különíteni a pénzét, azaz nem kell a teljes vagyonát átraknia az aranyszámlára, így nem történhet meg az, mint ami egy rossz pozíció esetén, hogy a zuhanó árfolyam felemészti az összes pénzt.

Az ügyfél átvezethet betétet forint, euró vagy dollár kereskedői számláról is aranyszámlájára. Ráadásul az Admiral Marketsnél nincsenek a kifizetésre vonatkozó korlátozások, amelyek a kereskedésre általában jellemzők.

Az Admiral Marketsről

A vállalkozás más elnevezés alatt 2001 óta működik világszerte, de Admiral Markets néven 2009 októbere óta van jelen Magyarországon. A vállalkozást Észtországban jegyezték be 2009 júniusában, ekkor kapta meg a kereskedési engedélyeket, amit az összes uniós tagország automatikusan elfogad. A társaság ugyan fiatal, de ennek ellenére 10 éves tapasztalat áll mögötte. A cég fő profilja az online pénzpiaci kereskedés, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások biztosítása. Középtávon célunk alapkezelővé továbbfejlődni, és mindenképp hosszú távon tervez a vállalat ott, ahol megjelenik - így Magyarországon is. A régióban szinte az összes országban jelen van az Admiral, Nyugat-Európában pedig Németországban, Spanyolországban most nyitunk irodát.


 

arany Admiral Markets befektetés