Világgazdaság

Jön a második Bretton Woods? - Vége az örömködésnek

Átmenetileg halványodni látszik az eufória a világpiacokon, a tegnapi kereskedésben már vegyesen zártak a főbb amerikai indexek - jelenti a Cashline.

A befektetői optimizmus alábbhagyott, miközben az arany ára újabb csúcsokat dönt. Robert Zoellick, a Világbank elnöke pedig már egy második Bretton Woodsot javasol a világ vezető gazdaságainak, amelyben az arany is szerepet kapna egy stabilabb világgazdaság, és kiszámíthatóbb devizamozgások elérése érdekében.

Ázsiában már enyhe profitrealizálás kezdődött el, az ausztrál kormány emelte a növekedési prognózist 2011-re 3,00 százalékról 3,25 százalékra, és további kiadás csökkentést helyezett kilátásba a költségvetésben. Ennek hatására az ausztrál dollár tartotta erős szintjét.

Az újra felszínre kerülő ír államadósság kérdése miatt az ír CDS történelmi csúcsra menetelt tegnap, mivel újra felszínre törtek az euróövezeti országok strukturális problémái, és a szuverén államadóságok körüli aggodalmak. Mindezek hatására lejtmenetbe kezdett az euró, és eljött a klimax, ami után már erősödni tudott a zöldhasú.

cashline arany Költségvetési Tanács CDSAdósságválság az EU-ban IMF Vámosi Nagy Szabolcs Költségvetés 2012-2013 dollár A második Orbán-kormány RTL Klub Adósságválság az EU-ban KPMG Bretton Woods Zoellick Magyar Telekom Nyrt. Amerikai piac - napi elemzés Világbank bankadó BP (British Petroleum)