Világgazdaság

"Szexi régió" - Újabb ország ünnepli euróval az újévet

Az euróövezet 2011 január elsejével a legrosszabb válság közepette új taggal bővül, amely a kötelezettségeit komolyan veszi - írja a Die Presse című bécsi lap.

A mindössze a egy százalékának megfelelő költségvetési deficitjével és a mindössze 7,2 százalékos állami eladósodottságával Észtország az adósságok sújtotta Európa mintaországa.

Emellett Észtorság túlélte a függetlensége visszanyerése óta elszenvedett legnehezebb időszakot is, amikor is a gazdasági teljesítménye több mint 14 százalékkal csökkent. Ám az észtek talpra álltak, anélkül, hogy szem elől tévesztették volna az euróhoz való csatlakozás célkitűzését.

Ehhez persze kemény takarékossági intézkedések voltak szükségesek, de nem került sor tömegtüntetésekre - emlékeztet a Die Presse. A következő évben a kormány ismét "fekete számokat" ír majd, nem lesznek tartozásai. A megszorításokra nem csak az euróövezeti csatlakozásért volt szükség - hangoztatta Marten Ross, a jegybank alelnöke. "A jobb időkben szigorúbb fiskális politikát folytattunk, mint a többi ország, ez pedig a válságban jobb kiindulási helyzetet jelentett számunkra." 

Az euró észt bevezetésének Németország is örül, hiszen ezzel egy újabb balti kereskedelmi partner csatlakozik az övezethez. Maren Diale-Schellschmidt, a német-balti kereskedelmi kamara ügyvivője úgy fogalmazott, ezáltal a régió "szexibbé válik".
 

2010 megszorítás jegybankAdó észt eurózóna euró észtország