Világgazdaság

Hogyan árt az egyiptomi zavargás a frankhiteleseknek?

Az euró gyengülhet a következő napokban, ha eszkalálódik a helyzet Egyiptomban, mert a befektetők a kockázatosabb eszközök helyett inkább a mentsvár valuták - elsősorban a svájci frank és a dollár - felé fordulnak.

Devizapiaci elemzők szerint az euró árfolyama a héten 1,25 svájci frankra gyengülhet, míg hétfőn kora délután még 1,2893 frankot adtak egy euróért, pénteken későn 1,2819-et. Változatlanul támogatja a frankot, hogy továbbra is lendületes várható Svájcban.

Ugyanakkor komoly veszteségeket okoz a svájci vállalatoknak az erős frank, főleg azoknak, amelyek exportra termelnek: a Deloitte hétfőn ismertetett felmérése szerint a svájci cégeknek az erős frank és az árfolyamkockázat jelenti a legnagyobb megpróbáltatást az idén is. Mindamellett a megkérdezett 58 vállalatvezető 75 százaléka számít további gazdasági növekedésre a következő egy évben.

Az egyiptomi zavargások mellett „a görög átsrtukturálásáról szóló háttértárgyalások híre sem kedvezett az eurónak” – írja a Raiffeisen Bank napi piaci kommentárjában.

Az egyiptomi zavargások hatására már pénteken kockázatkerülés jellemezte a délutáni kereskedést. Egyes elemzők szerint ez „jó indok” volt a profitok realizálására. A hétfő délelőtti devizapiaci kereskedést is uralta az egyiptomi válság, és a félelem, hogy súlyosbodnak a tüntetések.

Az euró gyengült a vezető devizákkal szemben, majd fordulatot az inflációs adat hozott. A vártnál magasabb miatt felerősödött a spekuláció, hogy az Európai Központi Bank (EKB) hamarabb emeli a jegybanki alapkamatot.

 

forint frankhiteles egyiptomi euró árfolyam